Kadri Veselji Foto: Printscreen/YouTube/Studio Hitex

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg oficira OVK Kadrija Veseljija, optuženog za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, da bude privremeno pušten na slobodu.

U odluci, koja je danas objavljena na zvaničnoj interenet stranici suda, navodi se da je usvojen argument tužilaca da postoji rizik da bi Veselji, ukoliko bi bio pušten, pokušao da pobegne, utiče na svedoke i da ponovo krivično delo.

Uzimajući u obzir argument odbrane da Veselji nije pobegao kada je u junu prošle godine tužilac Džek Smit obelodanio da je protiv njega podneo predlog optužnice, postupajući sudija Nikola Giju složio se sa tužiocima da je rizik od bekstva sada znatno veći zato što je Veseljiju obelodanjen sadržaj optužnice, kao i dokazi koji ga terete.

Sudija je konstatovao da je Veseljiju za krivična dela za koja je optužen moguće izreći i kaznu doživotnog zatvora, te da to povećava rizik.

„Činjenica da je Veselji bio član Glavnog štaba i šef obaveštajne službe OVK, kao i predsednik Skupštine Kosova, ne može se zanemariti pri sagledavanju rizika, zato što mu, njegove brojne pristalice, uključujući i veterane OVK koji su mu bili podređeni, mogu pomoći da pobegne“, naznačio je sudija Giju.

On je u odluci zaključio i da postoji rizik da bi, kao bivši šef obaveštajne službe OVK i Kosova, Veselji na slobodi mogao organizovati napore za opstruiranje rada suda u Hagu.

Na to, kako je navelo tužilaštvo, a sudija to prihvatio, ukazuje činjenica da je Vlada Kosova za fiktivne poslove isplatila velike sume novca bivšim vođama OVK koje je sud pozvao u Hag na saslušanje.

Zahtev za puštanje na privremenu slobodu podneli su i saoptuženi Hašim Tači (Hashim Thaci), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

O tim zahtevima, sudija Giju još nije doneo odluku.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zločine počinjene u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci traže da suđenje počne u septembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar