Podeli
Mustafa Salih sudjenje u Hagu, Hag
Foto: Printscreen

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Salihu Mustafi, optuženom za zločine KIM 1999. godine.

Odluku o produženju pritvora treba da donese sudija za prethodni postupak do 24. januara, kada ističe prethodna odluka kojim mu je pritvor bio produžen krajem novembra.

U podnesku tužilaštva koji je danas objavljen, navodi se da i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je prvobitno određen pritvor, a to su: opasnost od bekstva, opasnost da će ometati postupak uticanjem na svedoke i žrtve, kao i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi.

Pored toga, kako podseća tužilaštvo, postoji dobro osnovana sumnja da je Mustafa izvršio krivična dela za koja se tereti i za koja mu predstoji suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova (poznatih i kao Sud za zločine OVK) sa sedištem u Hagu.

Svi pomenuti rizici, posmatrani bilo posebno ili zajedno, mogu se efikasno otkloniti samo njegovim zadržavanjem u haškom pritvoru, ističe tužilaštvo.

“Bilo kakva uveravanja koja bi optuženi mogao da daje, nisu dovoljna da otklone rizike njegovog puštanja na slobodu, zbog čega mu ne sme biti odobreno puštanje na slobodu sa ili bez uslova”, napominje se u zahtevu.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar