Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Poseta specijalnog savetnika predsednika SAD Ričarda Grenela Beogradu nastavak je diplomatske američke ofanzive koju Donald Tramp koristi u predizborne svrhe. Iako se naoko čini da je preuzimanjem primata u pregovorima Beograda i Prištine Vašington istisnuo Brisel koji godinama unazad radi na rešenju kosovskog čvora, sagovornici Nova.rs smatraju da je namera Trampove administracije da preuzme sektor energetike i da kroz ekonomiju istisne Rusiju sa prostora Balkana, smatraju sagovornici Nova.rs.

Razgovori između predstavnika Srbije i Kosova, već nekoliko godina se vode pod okriljem Evropske unije, ali je tek od ulaska Sjedinjenih Američkih Država u pregovore ubrzan proces dijaloga. Sagovornici našeg portala, iako ističu da je namera predstavnika SAD da budu prisutni u rešavanju kosovskog pitanja, njihov cilj nije preuzmanje primata nad pregovorima, već ekonomska dominacija nad Balkanom.

Na tragu ove teze, bio je danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da SAD žele veću ekonomsku prisutnost na našim prostorima.

Foto: Nova S

Prema rečima direktora Foruma za etičke odnose Dušana Janjića, ukoliko Amerika uspe u nameri da preuzme sektor energetike, Rusija bi mogla u potpunosti da izgubi uticaj nad Balkanom. On smatra da je SAD svesno predala pregovore Evropskoj uniji, ali da zajedno sa EU koordiniše razgovorima Beograda i Prištine.

Pročitajte još...

“Statusne, političke, i druge delikatne teme su ostale pod okriljem EU, ali to je u dogovoru sa Amerikancima. Ono što Sjedinjene Američke Države rade se delom odnosi na pregovore Beograda i Prištine, ali nije to njihov cilj. Njima je glavna tema obezbeđivanje ekonomskog prisustva na Balkanu, a to čine preko srpsko-kosovskih zajedničkih projekata”, smatra naš sagovornik.

Janjić dodaje da, kad se pogledaju aktivnosti SAD, jasno se vidi da ta država ulazi u sektor energetike na Balkanu.

“Njih od devedesetih godina nije bilo u tom sektoru kod nas. U savremeno doba, onaj ko kontroliše energetsku bezbednost – taj vlada svetom. Nas su do sad kontrolisali Rusi, a ovo je sad veoma ozbiljna geopolitička igra. Reč je o promeni strategije, a posle ovoga, ako budu uspešno sprovedene sve američke investicije, mi više nećemo imati Dačića i slične koji pregovaraju o energetici”, naveo je on.

Janjić objašnjava da se će pregovore o energetici ubuduće voditi kompanije u sektoru biznisa, čime će marginazilovati uticaj politike i promeniti koncept države.

“Ovo je ozbiljna promena za koju naši političari nisu svesni. Oni svi sad učestvuju u kraju sopstvene epohe”, istakao je on.

Milivojević: Amerikanci žele dominaciju, ali pitaju se i Rusi

S druge strane, karijerni dipolamata Zoran Milivojević za Nova.rs ističe da je očigledno da se SAD vraćaju na prostor Balkana, a da se to ogleda u činjenici da ta država ne dozvoljava da se o važnim pitanjima diskutuje bez njih.

Foto: medija centar beograd

“Imajući u vidu njihove globalne rivale, Rusiju i Evropsku uniju, potpuno je jasno zbog čega SAD želi prusustvo u pregovorima. Oni žele da preko veoma važnog mehanizma, a to je ekonomija, preuzmu incijatvu i uticaj nad ovim prostorom. Njihova namera je da prodru u energetiku, infrastrukturu i IT sektor”, navodi Milivojević.

Pročitajte još...

On ističe da, ukoliko Evropska unija ne bude imala političku volju i mehanizme da parpira SAD, da će u tom slučaju Amerikanci preuzeti primat.

“Naravno, to zavisi i od tamošnjih izbora i toga da li će Tramp dobiti novi mandat. Hrana i energija su dve stvari bez kojih svet ne može da funkcioniše. Ko ima kontrolu nad te dve stavke, kontroliše sve u svetu. S druge strane, ja sa uveren da Amerikanci nameravaju da istisnu Rusiju sa ovih prostora, ali to će ići teško. I Rusi se tu pitaju. Ne treba zaboraviti da ovo što Rusi imaju, prirodan gas i mogućnosti snabdevanja, za nas predstavlja nezamenjive stvari”, naglašava Milivojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram