Foto:shutterstock By esfera

Sudeći prema događajima u prethodnih nekoliko meseci srpska vlast na čelu sa Aleksandom Vučićem pravi veliki, gotovo istorijski zaokret u politici prema Rusiji, što može da vodi i ka smanjivanju, ako ne i potpunom isključivanju proruskih kadrova iz buduće Vlade. Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Nova.rs kaže da su promene i više nego očigledne, a da Vučićev izbor novog ministra energetike koji je Rusima od najveće važnosti, a oduvek je iz redova otvorenih proruskih kadrova SPS, može da označi pravu malu revoluciju u zvaničnoj spoljnoj politici Beograda.

Da se situacija menja jasno se moglo videti iz čitavog niza događaja, kojima smo svedočili poslednjih meseci.

Nakon poslednje posete Aleksandra Vučića Moskvi i razgovora sa Vladimirom Putinom, moglo se osetiti da predsednik Srbije nije preterano zadovoljan stavovima ruskog kolege. Obraćanje javnosti prošlo je bez uobičajenog entuzijazma, što je samo najavilo niz nastupajućih, često šokantnih događaja.

Zahlađenje odnosa u etapama

Prvi udar izazvale su tvrdnje Aleksandra Vučića da su nedavni protesti u Beogradu bili organizovani, te da se u njima video „upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora“, a zatim su se u prorežimskim medijima plasirale informacije da je reč upravo o ruskim obaveštajnim službama.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je rekao da nema dokaza o ovim tvrdnjama i da je siguran da Vladimir Putin nije bio upoznat sa ovim, predsednik Srbije volšebno se odlučio na to da odustane od kupovine ruskog oružja i u tom smislu se okrenuo Kini.

Bez ikakvog entuzijazma Vučić je govorio i o nedavno registrovanoj ruskoj vakcini protiv korone.
„Znam sa kime srpski stručni timovi razgovaraju o vakcini i sa kime imaju potpisane memorandume o saradnji i prate razvoj vakcine kroz prvu drugu i treću fazu. Srećni smo ako su Rusi i pre toga proizveli vakcinu, samo što moraju naši stručni timovi da kažu da li je bezbedna, sigurna“, rekao je ovim povodom Vučić.

U prilog tome da su odnosi sa Rusijom ozbiljno uzdrmani, govori i trenutna situacija oko formiranja Vlade, gde se SPS Ivice Dačića kao glavni proruski oslonac u Srbiji kinji više nego obično, te nismo ni blizu informacije da li će socijalisti uopšte biti deo nove vlasti.

Karte otkriva novi ministar energetike

Jakšić kaže da imamo na delu razne manifestacije zahlađenja odnosa.

Foto:Zoran Lončarević

„Otvorene optužbe za organizovanje protesta i odustajanje od kupovine ruskog oružja ukazuju na to, ali mislim da Vučić to ne radi dobrovoljno, već je pod pritiskom Zapada. Srbija je sad dalje od Rusije nego pre recimo godinu dana, a glavni pokazatelj toga kako stvari stoje biće izbor novog ministra energetike. Rusima je ovaj resor uvek bio najvažniji i insistirali su da to bude čovek iz rusofilske struje SPS. Ukoliko se sada desi da to mesto ne ode socijalistima, to bi onda zaista bio revolucionarni zaokret u politici ka Rusiji, ali bi otvorilo i čitav niz ruskih pritisaka i ucenjivanja u vezi sa Kosovom“, smatra Jakšić.

On navodi i da je vrlo verovatno da će se SPS uskratiti izvestan broj resora, a pored upitnog ministra energetike, iz Vlade bi kao deo čišćenja proruskih kadrova mogao da bude odstranjen i ministar bez portfelja Nenad Popović.

„On je deklarisani rusofil i njegovim izbacivanjem iz Vlade bi se bar na simbolični način ukazalo na promene“, zaključuje Jakšić.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku, međutim, smatra da neće biti neke velike promene u odnosima sa Rusijom.

Foto: Filip Krainčanić/Tanjug

“ Istina je da se pojavljuju neki indikatori koji ukazuju na to da imamo neku vrstu zahlađenja, ali ne verujem da će do toga zaista i doći. Ako bi se odustalo od bliske saradnje sa Rusijom pojavili bi se dodatni problemi u dijalogu Beograda i Prištine, jer je podrška koju Moskva daje Beogradu po ovom pitanju vrlo značajna. Mislim da će, ako ni zbog čega drugog, upravo zbog toga naša spoljna politika ostati kontinuirana“, ocenjuje Đukanović za Nova.rs.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare