Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

"Ono što smo uspeli da postignemo ovde, dovodeći obe strane zajedno, zaista je istorijski", izjavio je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na konferenciji za medije nakon postignutog sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu.

„Politika između Srbije i Kosova bila je zaglavljena. Svi su znali za to. Decenijama smo se borili i dogovarali o istim stvarima. Oni su se raspravljali oko istih reči, glagola, prideva,..To je bila noćna mora“, naveo je Grenel u svom obraćanju.

Dodao je i da mu je predsednik Donald Tramp rekao da se obe strane bore oko političkih pitanja, te da treba pokušati i napraviti nešto drugačije i kreativnije.

„Zašto ne pokušati i uraditi nešto na polju ekonomije prvo, a pustiti da politika prati ekonomiju? To se stvarno dokazalo kao prava formula koju smo svi želeli“, naglasio je Grenel na konferenciji.

Grenel je rekao i da su Kosovo i Srbija potpisali sporazum o međusobnoj saradnji, i da nisu potpisali nikakav sporazum sa SAD, preneo je N1.

Na konstataciju novinara da je i američki predsednik Donald Tramp nešto potpisao, Grenel je rekao da je to tačno.

„On je u osnovi potpisao pismo potvrđivanja da će raditi zajedno na realizaciji sporazuma“, rekao je Grenel.

Na insistiranje novinara da pojasni šta su tačno dve strane potpisale, Grenel je kazao: „Obe strane su potpisale sporazum da sarađuju na normalizaciji ekonomskih odnosa“.

Na pitanje da li su isti sporazumi koje su potpisale dve strane, on je rekao da su 99,9 odsto isti, sem poslednje tačke.

„Srbija će prebaciti svoju ambasadu do jula sledeće godine (u Jerusalim)  – to je srpski deo sporazuma, a za Kosovo, sve je isto do poslednje tačke koja glasi da će imati međusobno priznanje sa Izraelom“, naveo je Grenel.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar