Dolazak Aleksandra Šapića za Srpsku naprednu stranku trebalo je da bude snažno pojačanje u glavnom gradu, ali je gradonačelnik Beograda za kratko vreme svog mandata išao iz afere u aferu, ne mareći za reakcije javnosti. Podršku ne dobija ni od predsednika Aleksandra Vučića, koji bira da ga javno ne pominje, kao ni od ostalih članova SNS koji svoje funkcionere inače horski brane na društvenim mrežama. Sa druge strane, od početka postoji otvoren sukob sa Goranom Vesićem, sada visokim funkcionerom naprednjaka i aktuelnim ministrom.

Srpska napredna stranka nesumnjivo najlošije stoji u Beogradu i upravo je Aleksandar Šapić trebalo da donese prevagu. Iako je opozicija dobila više glasova posle prošlih izbora, vlast je ponovo formirala SNS, a Šapić je seo u fotelju gradonačelnika.

Iako pripadaju istoj stranci, podršku nije dobio od Gorana Vesića, koji čak nije podržao ni njegov dolazak u redove naprednjaka. Aktuelni gradonačelnik govorio je i pre nego što je došao na tu funkciju da u svoj tim neće uključiti Vesića, dok je Vesić, sa druge strane, pričao da Šapić mora da nauči da bude deo tima i da ne može da određuje sa kim će da sarađuje.

Umalo fizički sukob sa Vesićem

Javne optužbe nastavile su se i kasnije. Šapić je govorio da je Vesić obećavao kule i gradove, te da je pošteno reći ljudima da to ne može da bude ostvareno.

Aleksandar Šapić i Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mi sada imamo problema, naročito u tim prigradskim i rubnim opštinama gde je bivši zamenik išao sa onom sovjom prikolicom i obećavao ljudima svašta, obećavao kule i gradove… Postoje mnoge stvari koje je ljudima obećavao u rubnim opštinama, išao je i obećavao kanalizaciju. Obećali su kanalizaciju u Borči pre četiri ili pet godina, a nakon toga ni tender nije prošao”, pričao je on prilikom jednog gostovanja.

Kako je Nova.rs pisala, sukob među njima je kulminirao u avgustu prošle godine na jednom sastanku SNS, kada umalo nije došlo do tuče. Prema informacijama do kojih je došao naš portal, Vesić je prvo krenuo da osporava sposobnosti Šapića, nakon čega je Šapić burno reagovao i nasrnuo na Vesića.

PROČITAJTE JOŠ

Ozbiljniji fizički obračun sprečili su prisutni na sastanku, koji navode da je Šapić bio besan zbog Vesićevog pokušaja da ga omalovaži. Situacija se ubrzo smirila, a nakon sastanka Vesić je nastavio da provocira gradonačelnika Beograda objavama na društvenim mrežama.

Sukob zbog komemoracije Šoškiću

Za razliku od ostalih članova SNS, Aleksandar Šapić nije neko ko bespogovorno sluša Aleksandra Vučića i to naravno smeta bivšem lideru naprednjaka. Prvi direktan sukob nastao je prilikom odluke da komemoracija legendarnom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću bude održana u Skupštini grada.

Tada je zapravo nastala prva pukotina u njihovom odnosu. Naime, Šapić nije dozvolio da se taj događaj organizuje u gradskoj skupštini, ali je njegovu odluku preinačio Vučić.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:Milan Maricic/ATAImages

Podsećamo, prvo je najavljeno da će tu biti održana komemoracije, pa se Šapić pobunio, jer ga za to niko nije pitao, a njegova pobuna snažno je odjeknula i u medijima. Kako bi ugasio vatru, Vučić je zatražio da se dozvoli Šoškićeva komemoracija u Skupštini Grada i da se ide mimo Šapićeve reči.

Dodatno, okupljeni koji su došli na komemoraciju popili su piće u holu ispred bifea, što se takođe nije dopalo Šapiću, a na čemu je insistirao Vučić.

„Šapić je pobesneo jer su okupljeni ostali neko vreme i po završetku komemoracije. To ga je mnogo iznerviralo, jer je smatrao da to ne može bez njegove dozvole i pitao se ko je umesto njega doneo takvu odluku“, navodi naš sagovornik.

Trzavice zbog udžbenika i vrtića

“Tihi rat” Vučića i Šapića je nastavljen, a njihov odnos dodatno je eskalirao nakon odluke gradonačelnika da da omogući besplatne vrtiće i udžbenike u Beogradu. Ovakvu odluku deo javnosti tretirao je kao populističku, s obzirom na to da je Šapiću funkcija dovedena u pitanje istog trenutka kad je na nju došao, pa se veruje da je ovo pokušaj da pridobije određene poene kod biračkog tela uoči izbora.

S druge strane, lider naprednjaka, koji je takođe poput Šapića sklon populističkim merama, zamerio je svom stranačkom kolegi na ovoj odluci.

Šapić ne da ostavku

Kako je “Nova” pisala, upravo je Šapić razlog što se Vučić još nije odlučio na vanredne beogradske izbore, iako ih je više puta javno najavio. Kako je naveo naš izvor, aktuelni gradonačelnik ne želi da podnese ostavku i on bi, u slučaju gubutka podrške naprednjaka, krenuo u pravljenje zasebne opcije uoči izbora.

„Ukoliko se desi da se SNS odrekne Šapića, vrlo lako može da se dogodi da on formira svoju opciju pred beogradske izbore i da samostalno izađe na njih. Zbog toga on ‘bilduje’ svoju podršku, što svakako smeta ostatku stranke. Mogli ste to da vidite kad je doneta odluka o uvođenju besplatnih udžbenika i vrtića u Beogradu. Ta mera nije promovisana u medijima koji su naklonjeni vlastima na način kako bi to inače radili, što je jasan signal da ‘nekome’ smeta njegovo ponašanje i postupci. Svi znaju da je to Šapićeva priprema terena za naredne izbore zbog čega Vučić okleva i čeka. Šapić bi mogao da mu odnese nemali broj birača, samim tim verovatno i većinu u Beogradu“, nema dilemu izvor Nova.rs.

“Ako ne možete da me pratite, napustite tim”

Naprednjaci nisu pružali podršku Šapiću tokom brojnih afera sa kojima se direktno dovodio u vezu. Nisu ga branili u javnosti kada je otkriveno da nelegalno gradi na Bežanijskoj kosi, niti da ima vilu u Trstu. Ostao je bez podrške kada je objavljen snimak na kojem se čuje kako njegov šef kabineta preti direktoru Kentkarta i nudi mu nameštanje tendera u zamenu za sporazumni raskid ugovora sa turskim partnerom.

Neretko je dolazilo do sukoba između Šapića i naprednjaka u glavnom gradu. Jedan od najupečatljivijih primera je ostavka najaktivnijeg poslanika SNS u Skupštini grada Nemanje Joksimovića u aprilu ove godine.

Aleksandar Šapić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izvor Nove kaže da je pre nekoliko meseci održan sastanak beogradskih naprednjaka, gradonačelnika Aleksandra Šapića i poverenice za Beograd Ane Brnabić. Traženo je da se prekine sa praksom da zasedanja traju tokom celog dana, ali od tada se ništa nije promenilo.

Konačno, Šapić je nedavno imao buran sastanak sa gradskim većnicima, gde je najviše kritikovao rad onih činovnika koji dolaze iz SNS. Govorio je da će u svojoj borbi ići do kraja, a da ukoliko ne mogu da ga prate, mogu slobodno da napuste njegov tim.

BONUS VIDEO Afera Kentkart: Šta se desilo sa šefom kabineta Aleksandra Šapića?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar