Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić poručila je ministarki energetike Zorani Mihajlović da "prestane da laže" javnost i zaposlene u Elektroprivredi Srbije (EPS) i da iznosi neistinite informacije o planovima za tu kompaniju.

„Prvo, nije tačno da Evropska unija (EU)  svojom regulativom zahteva komadanje EPS-a. EPS je svojom organizacionom transformacijom iz 2015. i 2016. godine ispunio sve zahteve EU i u okviru svoje kompanije razdovjio distributivnu delatnost od ostalih delatnosti“, navela je Tepić, preneo je SSP.

Ona je rekla da je istina da EU zahteva razdvajanje distributivne delatnosti u okviru EPS-a, a ne izdvajanje kao što tvrdi ministarka Mihajlović.

„Najveće elektroprivrede u Evropi imaju i dalje u svom vlasništvu distributivnu delatnost. Na primer, austrijski EVN, hrvatski HEP, češki ČEZ, francuski EDF i mnoge druge evropske elektroprivrede. Zašto nas onda lažete da EPS nema zakonsko pravo da bude vlasnik elektrodistribucije?“, upitala je Tepić.

Istakla je da nije tačno da su EPS-ovi tehnički i netehnički gubici na distributivnoj mreži u visini od 250 miliona evra godišnje.

„Ti gubici su oko 90 miliona evra na godišnjem nivou i od toga tehnički gubici čine oko 50 miliona evra. Ovde ste pokazali Vaše neznanje u poznavanju poslovanja EPS-a“, kazala je Tepić.

Da je Mihajlović profesionalna i da govori istinu, kako je navela Tepić, ne bi tvrdila da će izdvajanjem EPS Distribucije iz sistema EPS-a ti gubici nestati.

„Potezom na papiru ti gubici se ne mogu izbrisati. Pogotovu ne mogu nestati tehnički gubici izazvani činjenicom da je većina struje koju EPS prodaje na niskom naponu“, kazala je potpredsednica SSP.

Tepić je navela da ona i dalje tvrdi da pod hitno treba zaustaviti „katastrofalnu odluku Vlade Srbije i ostaviti sistem EPS-a kao jednu celinu bez čerupanja i privatizacije“.

„Pošto ste slagali sve vezano za razloge čerupanja EPS-a, kako možete da očekujete da Vam neko veruje da Vi u stvari ne planirate privatizaciju EPS Distribucije? Zar neko ko neistinom sakriva činjenicu da će se vrednost EPS-a skoro prepoloviti po izlasku elektrodistribucije iz sistema EPS-a, ima pravo da traži da mu javnost i zaposleni EPS-a veruju? Mi verujemo svojim očima, a ne Vama, gospođo ministarka!“, zaključila je potpredsednica SSP.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare