"Danas za 14 sati bila je ovde zakazana sednica Anketnog odbora, a pošto ni Vladimir Orlić, ni Aleksandar Vučić, ni bilo ko drugi nema ovlašćenja da ukine rad Anketnog odbora, mi smo kao članovi iz redova opozicije došli danas na sednicu, ali je ona blokirana, rekla je Marinika Tepić, predsednica Odbora ispred skupštinske zgrade u Ulici kralja Milana. Ona je navela da je jasno rekla u petak da sigurno neće ići protiv volje roditelja ubijene dece, iako veruje da je i njima stvorena konfuzija oko toga šta je nadležnost suda i čime se bavi Anketni odbor.

„Smatrali smo da je današnja sednica pravo mesto da to objasnimo, da obavestimo javnost šta jhe odbor trebalo da radi, koga je trebalo da pozvoe iz institucija sistema, da uvidmo društvenu i političku odgovornost koje su dovele do tragedija i da na kraju donesemo preporuke za Skupštinu i celo društvo kako da se ovakve tragedije ne ponove, kako da se zaustavi nasilje, kako da se prestane sa zaštitom nasilnika iz samog sistema… Međutim, umesto toga, oni su tabloidima želeli da zamene Anketni odbor, a Orlić je pravnim nasiljem u petak, na osnovu obaveštenja neke grupe poslanika, odlučio da blokira rad Anketnog odbora“, rekla je Tepić.

Ona je navela da su molbu roditelja iz „Ribnikara“ koji su tražili da se Anketni odbor ne bavi onim čime se bavi sudski proces, grubo zloupotrebili da bi suspendovali kompletan rad Anketnog odbora, koji bi se bavio drugim okolnostima iz sistema i propustima koji su vezani za slučaj „Ribnikar“, ali i da ne zaboravimo i drugom tragedijom – masovnim ubistvom u selima oko Mladenovca, za koje već postoje činjenica koje ukazuju i dokazuju da je bilo propusta u sistemu.

„Sada je ključno pitanje – čega su se uplašili. Kako se dogodilo da su pre nekoliko dana svi glasali ‘za’, a sada pričaju da je ovo zloupotreba tragedije. Šta se to u međuvremenu dogodilo, pa su sada pretpostavljam shvatili da neće moći lažima i uvredama da pokriju sva nezgodna pitanja koje su članovi Anketnog odbora želeli da postave, da neće moći dai zbegnu njihovi kadrovi, poput Olivere Zekić, da će se videti ovde sav nerad i nesposobnost vrha u policiji i sistemu bezbednosti, da će se razotkriti koliki je stepen vršnjačkog nasilja“, istakla je Tepić.

Ona je dodala da su se i uspaničili kada su videli koga bi želeli da pozovu, što je nagovešteno na prethodnoj sednici.

„Pitala bih tužiteljku Natašu Dubak iz Višeg javnog tužilaštva kako se to dogodilo da ubica iz Mladenovca ne bude kažnjen 2020, zašto je odustala da ga goni i da tada bude kažnjen, jer bi to možda sprečilo tri godine ubistva. Tražili bismo odgovore i od Veska Milića ko mu je dao saglasnost da objavi spisak dece koji su bili mete, a koji su preživeli. Ili tadašnju direktorku OŠ Vladislav Ribnikar čija je odluka bila da se već posle nekoliko dana nastavlja nastava u ovoj školi. Ili da pitamo Više sud u Beogradu kako je moguće da 2015. donese odluku da Kristijan Golubović ne treba da ide u zatvor, iako je osuđen za trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja, samo zato što treba da ide u rijaliti i ima ugovornu obavezu prema TV Pink“, rekla je Tepić.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Ona je istakla da su hteli da predlože inicijativu za akciju „ubice niko neće pamtiti“ za digitalnu sferu, interenet, portale…, da svaka fotografije ubice bude uklonjena.

„Da svaki biografski deo kojim bi se na bilo koji način stvarao kult ubice bude izbrisan sa interneta i drugih digitalnih platformi. Ni to nisu želeli da čuju. Jasno je da je, krijući se iza ove molbe roditelja, vlast htela da sakrije sopstvene greške“, rekla je Tepić.

Ona je navela i da je današnja sednica blokirana, a pretpostavlja i sve nadalje.

„Nema uslova za rad. Mi nismo zvanično obaveštenje dobili, nego samo usmenu tumačenje da su poslanici većine uputili neko obaveštenje da neće učestvovati u radu Anketnog odbora i time je on blokiran. U formalno pravnom smislu, Anketni odbor nije ugašen“, rekla je Tepić.

Na pitanje da li bi Anketni odbor pozvao i predsednika Aleksandra Vučića, Tepić je navela da je bilo takvih predloga pojedinih članova, s tim što bi se odluke donosile na samoj sednici.

„I Aleksadar Vučić, zašto da ne? Verujem da nema šta da krije, pa nek kaže da nema šta da krije“, izjavila je Tepić.

Ona je navela da su dobili obaveštenja o zaključku iz kabineta predsednika Narodne skupštine, ali da nisu obavešteni na osnovu čega je doneta odluka o ukidanju Anketnog odbora.

„Ne postoje pisani tragovi na osnovu čega je doneta odluka“, rekla je Tepić.

Upitana da li je moguće da se Anketni odbor bavi samo tragedijama u selima oko Mladenovca, ona navodi da su time mislili da počnu rad, jer je tu stanje mnogo konkretnije.

„Ali ne možemo razdvajati. Ovo bismo želeli, ovo ne bismo. Ubijena deca su ubijena deca“, izjavila je Tepić.

Ona je navela da je rečenica „da niko nema tapiju na bol“, kada je reč o deci iz „Ribnikara“, izvučena iz konteksta.

„Mislimo da svi imamo pravo na bol, naravno roditeljska je najveća. Naša obaveza je bila da damo građanima odgovore kako je došlo do toga i da se više nikad ne ponovi“, rekla je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar