Foto: Printscreen

Nakon što je najbolji teniser sveta Novak Đoković pružio podršku građanima koji se bore za zaštitu životne sredine i suprotstavio se Rio Tintu, aktuelnoj vlasti i Aleksandru Vučiću, Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, oglasaila se na ovu temu.

Tako je ona na društvenim mrežama napisala sledeće:

„Nole ovim statusom ne izražava ama baš nikakav stav o odlukama države ili protestima. I dalje mu ne smeta što je tašta gurala vodu u cevi (MHE), teniske turnire će mu sponzorisati Telekom i Srbijagas, „25. maj“ u kojem ne plaća račune će ponovo dobiti za kikiriki… Ne ložite se. Vrhunski je teniser i to je to“.

Pročitajte još:

Nakon Đokovićeve objave, Vučićevi tabloidi napali su njegovu porodicu, posle čega se i on oglasio i pojasnio šta je hteo da kaže svojim statusom na Instagramu.

„S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd.

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih “zvučnijih” imena u našem sportu. Iako mi se to često “obilo o glavu” u kontekstu medija i osude/kritike  koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista “meša tamo gde mu nije mesto”, ali ja sam čovek pre nego sto sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi.

Foto: REUTERS/Susana Vera, Vesna Lalić/Nova.rs

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu.

S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.

Kvalitet vazduha u Beogradu ( a i širom Srbije ) je zabrinjavajuće loš , već decenijama unazad.

Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na  sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gde bi nam bio kraj?“

BONUS VIDEO: Izjave građana kod Sava Centra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (19)