Foto:N1

Predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su u njegovo vreme "svi ključni kriminalci pobegli iz zemlje kad su nasrnuli na Šarićev klan". Naglašava da "predsednik ne sme da upravlja Vladom, već da to rade premijeri i odbacuje optužbe da je on upravljao Vladom, a ne Mirko Cvetković.

Na pitanje o nedavnoj polemici treba li predsednici da se obraćaju na sahranama crkvenih velikodstojnika, Tadić kaže da „jeste u redu da predsednici države predstavljaju državu na svim manifestacijama koje imaju nacionalni značaj“.

„Jedna od ustavnih nadležnosti predsednika je upravo ova, sahrana crkvenog poglavara u većini država ima nacionalni značaj i potpuno je normalno da se predsednik pojavi, ali nije normalno da predsednik zloupotrebi taj događaj u svrhu političke kampanje“, rekao je Tadić u Pressingu.

Ističe da on na sahrani patrijarha Pavla nije želeo da govori, ali da je bio zamoljen od predstavnika crkve.

„Obratio sam se, pre svega pozdravljajući sve goste, i rekao sam dve rečenice o patrijarhu Pavlu, razumejući njegovu misiju, ali mi nije palo na pamet da zloupotrebim svoje poznanstvo s njim, ni šta mi je on govorio“, rekao je on i dodao da je Vučić „privatizovao svoj odnos sa patrijarhom“.

„Prvo, to je s one strane ukusa, a drugo, to je izvan principa sekularnosti države“, naglasio je Tadić.

Osvrnuvši se na Vučićevo prisustvo sahrani mitropolita Amfilohija, on je rekao da bi „video čin pomirenja da je otišao samo na sahranu i bio tamo, izvršio normalni, građanski, ljudski ili čak verski čin, ali on je tokom liturgije posvećene Amfilohiju davao političke izjave, što je bilo potpuno van svake pristojnosti“.

Naglašava da „predsednik ne sme da upravlja Vladom“, već da to rade premijeri.

„Bila je optužba da sam ja upravljao Vladom, a ne Mirko Cvetković. Ja nisam upravljao Vladom, nikada, nikada se nisam mešao ni u jednu odluku Vlade, ni nadležnost Vlade“, kaže on.

„Nikada nisam rekao ministru bilo kom šta treba da uradi, nikada nisam naložio Cvetkoviću, ili guverneru šta treba da uradi, čak sam branio pojedine institucije od ministara tadašnjih“, rekao je on.

Tadić je naglasio i da su u njegovo vreme svi ključni kriminalci pobegli iz zemlje „kad su nasrnuli na Šarićev klan“.

„Nakon Brisa Tatona smo vođe navijačkih grupa oterali u zatvor, mislite da sadašnji šefovi navijačkih grupa mogu da budu osuđeni za ubistva“, rekao je on.

SNS je, kaže, „dolaskom na vlast oslobodila polovinu osuđenika u Srbiji, to su oni batinaši koji uteruju ljude u izbornim kampanjama.

„Kreću organizacije kroz navijačke grupe, kreću šverc narkotika, povezivanje s nekim sistemima, sportski savezi, fudbalski savezi, nameštanje utakmica, to je sve posledica kriminalizacije društva. Vrlo brzo će doći do sukoba između čelnika i glavešina SNS, a to će biti sukob oko podele mafijaškog plena, to je potpuno jasno svakome ko hoće da vidi stvari“, kaže Tadić.

Govoreći o nedavnim predsedničkim izborima u Americi, Tadić je rekao da neće doći do suštinske promene američke politike na Kosovu, ali će u personalnom smislu biti lošiji odnosi između predsednika Srbije i SAD.

Tadić je rekao i da se Vučić „strašno plaši gubitka predsedničkih izbora i da  zato najavljuje izbore na svim nivoima, sa ciljem da nijedan glas ne izgubi“.

„Predsednički izbori su biti ili ne biti, naravno da može da izgubi, ja vam kažem kao čovek koji je sasvim sigurno po procenama svih gubio izbore 2004. godine“, kaže Tadić.

Kaže da se grdno vara „ko god misli da su izborni uslovi važniji od toga kako će se opozicija organizovati“ i da parlament,  ne može da bude „kuća za dijalog“, jer je jednostranački.

Kaže da Tomislav Nikolić „mora da bude kažnjen finansijski za to što živi u predsedničkoj vili i dalje“.

„Na taj način, da plati stvarnu kiriju, koliko košta ta vila na tržištu ovog trenutka“, kaže Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar