Podeli
Boris Tadić
Boris Tadić; Foto: Vesna Lalić

Nije prvi put da gledamo snimke na kojima Vučić u opoziciji kritikuje ono što radi Vučić na vlasti. U kontekstu njegovih ranijih izjava, Vučić je osam godina više opozicija samom sebi, nego što je ikada bio meni kao predsedniku. Od kosovskog pitanja pa nadalje, onaj Vučić bi ovom Vučiću bio najoštrija opozicija, kaže bivši predsednik Srbije Boris Tadić za portal Nova.rs, komentarišući reči Aleksandra Vučića koje mu je kao opozicionar uputio 2009. godine, kritikujući što je govorio na sahrani patrijarha Pavla.

Snimak ovog Vučićevog monologa iz vremena dok je bio opozicija Tadiću, pojavio se i kružio društvenim mrežama dan uoči sahrane patrijarha Irineja, a kada je već bilo i zvanično potvrđeno da će na njoj održati govor.

Foto: Printscreen/B92

“Nije bilo mesto Borisu Tadiću da traži direktan prenos, pa da on učestvuje u iznošenju kovčega, to rade srpske vladike. Nije mu bilo mesto na sednici Sinoda, nije mu bilo mesto ni da govori posle vaseljenskog patrijarha. Trebalo je da pomogne, da učini sve. Svi državni organi je trebalo da učine sve da to bude organizovano na najbolji mogući način. Posle toga, njemu nigde nije bilo mesto”, rekao je tada Vučić.

Komentarišući ove reči 11 godina kasnije i sa pozicije zamenjenih uloga, Tadić za Nova rs kaže:

“To govori o njegovoj političkoj nedoslednosti i licemerju, ali i o tome da se on ni tada, ni sada, nije vodio stvarnim političkim  uverenjima, već isključivo instrumentalizacijom u kojoj se sve može reći i učiniti. Tada za dolazak na vlast, sada za opstanak na vlasti. I kao što se evo ispostavlja da ne misli to što je govorio kao opozicija, tako zatrpava našu javnost i lažima koje iznosi sa pozicije vlasti”, navodi Tadić i dodaje:

“A gde nema stvarnih vrednosnih i političkih uverenja, tu po prirodi stvari vlada čist makijavelizam i laž. U ovom konkretnom slučaju nije problem što je Vučić kao predsednik države govorio na sahrani patrijarha. To je potpuno u skladu ne samo sa protokolom, nego i sa poštovanjem crkve i patrijarha od strane države. Međutim, potrebno je praviti razliku između obraćanja predsednika na sahrani patrijarha kao čina postovanja i pristojnosti i obraćanja predsednika kao čina zloupotrebe u svrhu sopstvene političke i lične promocije”, kaže Tadić.

U jučerašnjem govoru srpskog predsednika pred odrom patrijarha Irineja, mnogi su videli momente nedostojne prilike i situacije. Sličnog je mišljenja i predsednik Socijaldemokratske stranke.

Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“To što je Vučić iskoristio čak i govor na sahrani patrijarha za implicitne napade na bivšu vlast i predstavljanje njegovog mandata kao zlatnog doba prosperiteta, pomirenja i navodno konačnog poštovanja naše istorije, je jedan od do sada najtragičnijih pokazatelja pogubnog trenda primitivizovanja našeg društva od strane ove vlasti. Vučić vodi u kulturološkom i vrednosnom smislu naše društvo u provaliju u kojoj uništava političku kulturu u svrhu lakšeg manipulisanja građanima. U ovakvom uništavanju političke kulture jedino što može da napreduje je njegov rejting, po cenu nazadovanja svega ostalog. I toj istorijskoj katastrofi za naše društvo i državu se konačno mora stati na put”, zaključuje Tadić.