dijalog

Predstavnici vlasti i opozicije ujutru započinju pregovore oko izbornih uslova. Dijalog će se voditi u Palati Srbija, predvodiće ga predstavnici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik. Za stolom će se, pored predstavnika vlasti, kako saznaje Nova.rs naći i svi lideri najvećih opozicionih stranaka u Srbiji. Izuzev predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. On neće biti na sastanku.

Parlamentarne izbore prošle godine obeležio je bojkot. Opozicija, makar veći njen deo, odlučila je da na izbore ne izađe. Posledica jeste ono što imamo sada – parlament bez suštinske opozicije.

Gotovo odmah po objavljivanju rezultata prošlih izbora najavljeni su novi, za proleće sledeće godine. Ostaje nedoumica da li će parlamentarni izbori koji će svakako biti vanredni, biti održani istovremeno sa gradskim i predsedničkim.

Bilo kako bilo, opozicija je tražila posredništvo Evrope i to je i dobila, kao i 2019. godine. Danas i sutra u Palati Srbija vlast i opozicija će sesti za jedan sto i u posredništvu evroparlamentaraca Tanje Fajon i Vladimira Bilčika pokušati da dođu da rešenja.

Đilas poslao sekretara

Kako je Nova.rs već pisala, predstavnici Srpske napredne stranke u dijalogu sa opozicijom, a pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca, biće sledeća petorka narodnih poslanika: Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Sandra Božić i Biljana Pantić Pilja.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC, Arhiva, TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Uprkos ovakvom izboru pregovarača vlasti, koji kao da najavljuju propast dijaloga, opozicija je rešila da izađe u najjačem sastavu. Tako će se za stolom sutra naći i predsednik Soocijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, lideri Pokreta slobodnih građana i Pokreta za preokret Pavle Grbović i Janko Veselinović, kao i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

Dragan Đilas Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Samo lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas doneo je odluku da ne učestvuje u dijalogu, već na razgovore ide generalni sekretar SSP Ljuban Panić.

Pilja i Martinović nasuprot Tadića i Jeremića

Kako Nova.rs saznaje predstavnici bloka koji čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Zajedno za Srbiju i Inicijativa Ne davimo Beograd su: generalni sekretar SSP Ljuban Panić, predsednik DS Zoran Lutovac, lider PZP Janko Veselinović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik PSG Pavle Grbović i profesor Đorđe Pavićević ispred Inicijative Ne davimo Beograd.

Zoran Lutovac Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Pregovarači ispred platforme Narodne stranke, Građanske platforme, Državotvornog pokreta Srbije i Pokreta slobodna Srbija su: Lider Narodne stranke Vuk Jeremić kao šef delegacije, zatim profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić, predsednica Pokreta slobodna Srbija Lidija Martinović, politički analitičar i bivši poslanik Đorđe Vukadinović i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Boris Tadic
Boris Tadić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Kad je reč o platformi koju je sačinio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, a koju su, između ostalih, podržale Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Demokratska stranka Srbije, Zelena stranka, udruženje Jedan od pet miliona, Građanski demokratski forum, Kancelarija za lokalne i inovativne politike (Marko Bastać) i Lokalni front, za pregovarače sa vlašću izabrani su: predsednik SDS Boris Tadić, generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, Rade Veljanovski iz GDF, kao i Srđan Santić iz Demokrata Srbije.

Bosko Obradovic Skupstina Srbije
Boško Obradović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Srpski pokret Dveri učestvuje i u delu dijaloga koji se odbija bez posredništva stranaca u Skupštini Srbije, a u dijalog sa evroparlamentarcima šalje sledeće predstavnike: predsednik Dveri Boško Obradović i članica Predsedništva GordanaMarinković Savović, a u delegaciji će kao politički savetnici biti i članovi Predsedništva Maja Mitić i Radmila Vasić.

Mesto i za Čanka i Macuru

Sastanku opozicije sa evroparlamentarcima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom oko izbornih uslova, prisustvovaće i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke moderne Srbije, koje su učestvovale na prethodnim izborima. Prema mišljenju većeg dela opozicije uvlačenje ove dve stranke u razgovore zajedno sa partijama koje su izbore bojkotovale, predstavlja pokušaj vlasti da obesmisli i razvodni dijalog. Oni, pak s druge strane, demantuju bilo kakvu vezu sa vlašću. Kažu da je njihovo učešće u dijalogu potpuno legitimno, te da ovakve optužbe nemaju veze sa logikom.
U svakom slučaju sastav pregovaračkih ekipa obećava uzbudljiva dva naredna dana. Epilog ćemo tek gledati…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)