Tanja Fajon, Vladimir Bilcik, Aleksandar Vucic, Dragan Djilas, Vuk Jeremic i Nenad Canak
Foto:SOPA Images / ddp USA / Profimedia/Nova.rs

U petak 9. jula prvi put od 2019. godine i poslednjeg propalog dijaloga oko izbornih uslova, predstavnici vlasti i opozicije sešće za isto sto. Iako je bilo najava da će se dijalog pod posredništvom Evropskog parlamenta održati u Skupštini, mesto okupljanja će biti Palata Srbija, a nakon formalnog dela sastanka, kako saznaje Nova.rs predstavnici “zaraćenih” strana zajedno će i večerati u restoranu.

Dijalog oko izbornih uslova između vlasti i opozicije, a pod posredništvom Evropskog parlamenta zvanično počinje 9. i 10. jula, kada u Beograd dolaze predstavnici EP Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

ANA BRNABIC, TANJA FAJON I VLADIMIR BILCIK
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Tada će se prvi put, posle 2019. godine i propalog pokušaja dijaloga, za istim stolom naći predstavnici obe strane. Kako saznaje Nova.rs prvobitno je bilo u planu da svaka grupa opozicije, koja stoji iza zasebno predate platforme o izbornim uslovima, ima po tri predstavnika, međutim, EP je u poslednjem trenutku proširio njihov broj na pet.

Razgovori, pa večera 

“Vlast, opozicija i evroparlamentarci razgovaraće ovom prilikom u Palati Srbija, iako je bilo reči da će se dijalog i sa vanparlamentarnom opozicijom održati u Skupštini. Razgovori počinju u petak u deset časova i trajaće celog dana, a nakon završetka formalnog dela sastanka plan je da predstavnici vlasti i opozicije, zajedno sa evroparlamentarcima, zajedno večeraju u restoranu. Sledećeg dana u devet ujutru nastavlja se dijalog i traje do 13 časova”, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić

Iako u jednom delu opozicije postoje očekivanja da u ovom delu dijaloga bude postignut i dogovor oko promene izbornih uslova, male su šanse da će se to desiti, jer Evropski parlament u svojoj agendi ima u planu još jedan sastanak i to u drugoj polovini septembra. Nakon toga, realno je očekivati da bi moglo da dođe do nekakvog dogovora, a zatim i njegove implementacije.

Ipak, do samog početka dijaloga ostaće nepoznato ko će biti predstavnici opozicije na ovim razgovorima, ali i da li će neke stranke nastupiti samostalno, iako su učestvovali u izradi zajedničkih platformi.

Da li je kasno…

Za sada bi trebalo zajedno da se pojave iza jedne platforme Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd. U drugoj koloni trebalo bi da budu Socijaldemokrtaska stranka Borisa Tadića i Nova stranka Arisa Movsesijana, sa pokretima i strankama koje su podržale istu platformu. Treći predlog izbornih uslova koji se moraju promeniti predala je Narodna stranka Vuka Jeremića, a od nedavno na spisku su se našle i Liga socijaldemokrata i Moderna stranka Srbije.

Nenad Čanak Foto:Nova.rs

Opozicija je nedavno, mahom, izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja dijaloga. Prema njihovom mišljenju nije trebalo čekati punih dva meseca od pripremnih razgovora koji su bili održani u maju. Na nož je dočekana i odluka da Liga socijaldemokrata i Stranka moderne Srbije učestvuju u dijalogu 9. i 10. jula, iako nisu deo bojkot opozicije, učestvovali su na prošlim izborima, ali se ipak nisu našli u parlamentu. Opozicija je ovim povodom pitala na osnovu čega su onda ove stranke naknadno uvučene u dijalog i izrazila sumnju da su zapravo ”trojanski konj” režima, koji za zadatak ima da obesmisli dijalog.

Predstavnici ove dve stranke ovakve navode su oštro demantovali.

Bonus video: Božo Prelević o političkom hohštapleraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar