Aleksandar Vučić, Nenad Čanak
Foto: Nova.rs

Sastanku opozicije sa evroparlamentarcima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom oko izbornih uslova, koji će biti održan 9. i 10. jula, prisustvovaće i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke moderne Srbije, koje su učestvovale na prethodnim izborima. Prema mišljenju većeg dela opozicije uvlačenje ove dve stranke u razgovore zajedno sa partijama koje su izbore bojkotovale, predstavlja pokušaj vlasti da obesmisli i razvodni dijalog. Oni, pak s druge strane, demantuju bilo kakvu vezu sa vlašću. Kažu da je njihovo učešće u dijalogu potpuno legitimno, te da ovakve optužbe nemaju veze sa logikom.

“LSV i SMS su u dijalog pozvane naknadno. Oni nisu učestvovali u razgovorima sa predstavnicima Evropskog parlamenta 5. i 6. maja, već su pozvani mesec i po dana kasnije. To ukazuje da su u celu priču uključeni naknadno, verovatno na nečiji zahtev. Sada se odjednom spominje da će učestvovati u dijalogu 9. i 10. jula, a da nikome nije jasno zbog čega, jer nisu učestvovali u bojkotu, a ne nalaze se ni u parlamentu. Pored toga, zahteva se da imaju isti broj predstavnika kao i grupacije opozicionih stranaka. Logičan zaključak je da je ovo pokušaj vlasti da razvodni dijalog”, kaže sagovornik portal Nova.rs.

Predstavnici LSV i SMS tvrde da su ovakve optužbe besmislene.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura za Nova.rs kaže da su ih u dijalog pozvali predstavnici Evropskog parlamenta, te da to nikakve veze nema sa zahtevima vlasti.

Foto: Medija centar Beograd

“To nije tražila vlast. Nas su predstavnici EP pozvali na razgovore još u junu. Evroparlamentarci su najpre razgovarali sa strankama koje su bojkotovale izbore. Na tom spisku su se našle i neke stranke koje jesu izašle na izbore, ali su kasnije učestvovale u izradi platformi o izbornim uslovima sa stankama koje su bile za bojkot. Oni su razgovore imali 5. i 6. maja. Mi smo pozvani na razgovore u junu. SMS je na razgovorima u zgradi Delegacije EU u Beogradu bila 17. juna, a koliko znam LSV je bio 30. juna. Tad je trebalo da se održe i razgovori sa Dosta je bilo, ali su oni na kraju odustali, jer su im tražili legitimacije na ulasku u zgradu”, kaže Macura za Nova.rs i dodaje:

“Na tom sastanku, 17. juna su me obavestili da je nasatavak dijaloga sredinom jula, danas bi trebalo da dobijemo plan aktivnosti sastanka zakazanih za 9. i 10. jul i naravno da ćemo prisustvovati. Ne znam ko plasira ovakve informacije, da je naše učešće u dijalogu tražila vlast, ali to je potpuno netačno i ne želim da se naša stranka uopšte dovodi u taj kontekst”, zaključuje Macura.

Portparol LSV Aleksandar Marton kaže da je teško i komentarisati optužbe „bojkot“ opozicije, jer zaista nemaju veze sa logikom.

Aleksandar Marton, portparol LSV
Aleksandar Marton, portparol LSV Foto: Promo

“Liga socijaldemokrata Vojvodine će se naći na međustranačkom sastanku koji će moderirati Evropska unija, jer smatramo da je potrebno učiniti sve da bi se došlo do fer izbornih uslova koji će dovesti do mnogo kvalitetnijeg izbornog procesa. To što neko za sebe smatra da ima status nekakve komisije koja izdaje uverenja za prijem u opoziciju, to je njihov problem. Mi nikada nećemo pristati da nam tutori budu ni nacioanalitički i centralistički režim Aleksandra Vučića, ni samozvana prava opozicija koja se političkim gledištima nimalo ne razlikuje od vlasti”, kaže Marton.

Kako dodaje, LSV je politička organizacija koja je parlamentarna na nivou Autonomne Pokrajine Vojvodine i više desetina lokalnih samouprava.

“Najsnažnija smo regionalna stranka u zemlji. Ne pada nam na pamet da se sklanjamo onima koji su bojkotovali izbore i doveli do dodatnog jačanja vlasti Aleksandra Vučića. Oni su bojkotom doveli do dominacije vladajuće stranke, kakva nije zabeležena u istoriji višepartizma u Srbiji. Jasno je da su, zapravo, oni produžena ruka SNS, jer su svojim delovanjem drastično osnažili poziciju vlasti. Dakle, na sastanak pod moderacijom EU idemo, opet ćemo izneti naš predlog o promeni izbornog sistema kojim bi Srbija bila organizovana u pet izbornih jedinica i očekujemo široku podršku tom predlogu. Uprkos ovim nekorektnim napadima spremni smo da sarađujemo sa predstavnicima opozicionih stranaka u cilju postizanja fer i demokratskih izbornih uslova”, zaključuje on.

Opozicija, je, pak, ubeđena da su LSV i SMS “ubačeni elementi” vlasti.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da vlast nastavlja sa obesmišljavanjem dijaloga.

Miroslav Aleksić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Zato što se boji izbora na kojima bi bilo fer uslova. Koga god pokušavali da ubace u dijalog i šta god pokušavali moraće da pristanu na elementarne uslove za održavanje izbora, a onda će ih građani Srbije poslati u istoriju”.

Bivši gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović smatra da vlast sve vreme obesmišljava dijalog o slobodnim izborima.

Nebojša Zelenović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Zajedno za Srbiju i Akcija će učiniti sve što je u našoj moći da dođe do istinskih pregovora o izbornim uslovima. Danas imamo cirkus umesto parlamenta. Pravljenje cirkusa od dijaloga neće dovesti do rešenja. Nikome u Srbiji nije u interesu da umesto reprezentativnog parlamenta imamo vaninstitucionalni politički rat. Sva odgovornost je na vlastima Srbije i iskreno im preporučujem da se dozovu pameti.

I lider Pokreta za preokret Janko Veselinović kaže da je ovo još jedan od pokušaja režima i njegovih trabanata da opstruišu dijalog pod pokroviteljstvom EU.

Janko Veselinovic
Janko Veselinović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Nije jasno po kom kriterijumu bi oni učestovali. Oni nisu bojkotovali izbore, niti su deo nelegalne skupštine. Oni treba da pokažu da je neko u Srbiji zadovoljan izbornim uslovima. EU bi morala da ozbiljno pristupi ovom dijalogu. Neka SNS delegaciju čini ko hoće, pa i Čanak i Macura, ali oni nemaju nikakav integritet za takav dijalog. Nadam se da takva opcija ipak nije zvaničan stav EU i nadam se da nisu podlegli pritisku Aleksandra Vučića”, kaže Veselinović.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, takođe, smatra da učešće pomenutih stranaka u dijalogu pod pokroviteljstvom EU doprinosi njegovom rasplinjavanju.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ubacivanje u dijalog aktera koji nemaju političku težinu i kojima nisu problem izborni uslovi, jer svakako izlaze na izbore, nikako ne može da doprinese efikasnosti dijaloga nego njegovom rasplinjavanju”.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da nije iznenađen ovom “prevarnom namerom vlasti” da kroz paralelne dijaloge, gomilanje učesnika i razvodnjavanje problema obesmisli predstojeći dijalog.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Na taj način pokušavaju da odbace odgovornost za katastrofalno stanje u oblasti demokratije i vladavine prava u Srbiji. Iznenađuje me i brine pasivan odnos koji prema dijalogu pokazuju posrednici iz Evropskog parlamenta. Dijalog nije cilj sam po sebi, nismo se mi okupili u debatnoj školici pa da je nevažno ko učestvuje, u kom formatu i koje su teme. Mislim da je nakon dve godine mrcvarenja konačno došlo vreme da se postigne konkretan rezultat, a to je otvaranje medija za drugačije mišljenje i sprečavanje pritisaka na birače”, kaže Grbović.

Ako se ovako nastavi, smatra on, bolje je da se ne gubi vreme.

“Ljudi u Srbiji se već godinama zatrpavaju propagandom sa TV ekrana, i dalje su mnogi pod pritiskom da moraju da obezbede glasove rodbine i prijatelja ne bi li dobili ili zadržali posao. Tim ljudima ništa ne znači što ćemo se mi lepo obući i 2-3 puta ćaskati o nečemu, nakon toga dati izjave, ako će na kraju sve ostati isto. Iskreno, ne znači ni meni i ako od strane vlasti i posrednika ne postoji volja za postizanjem rezultata, onda je bolje da ne gubimo vreme”, zaključuje Grbović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare