Foto: Arhiva, Ivan Dinić/Nova S

Evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik u Beogradu su 9. i 10. jula. Tada će vlast i deo opozicije koja insistira na posredovanju Evrope u dijalogu oko izbornih uslova, prvi put sesti za sto, nakon bezuspešnog pokušaja 2019. godine. Iako među poznavaocima političkih dešavanja u Srbiji postoji stav da je ovo prekasno za početak dijaloga i da je on već osuđen na propast, opozicija smatra da ima nade. Ako ima volje. E, u tom delu jesu skeptični.

Promena izbornih uslova ili novi bojkot, bio je jasan stav dela opozicije koji čine Stranka slobode i pravde, Narodna, Demokratska i Socijaldemokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd…

Onlajn konsultacije ovog dela opozicije sa evroparlamentarcima započet je 5. maja u sedištu Delegacije Evropske unije u Beogradu.
Posle punih dva meseca dijalog formalno počinje 9. i 10. jula, kada posrednici iz Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik dolaze u Beograd.

Prekasno?

Prema mišljenju političkog analitičara Bobana Stojanovića odgovor je – da.

Medju nama
Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Mi smo već ušli u drugu polovinu godine. Do izbora je ostalo devet i po meseci najviše i sada već mogu da kažem da mislim da od dijaloga neće biti ništa. Nekoliko zum sastanaka se ne može nazvati dijalogom, a opozicija je već postavljala kao rok šest do devet meseci. Zato mislim da smo, što se dijaloga tiče u ćorsokaku i da je Srbija već izgubila nekoliko godina i da ćemo u te neke nove borbe za minimalne izborne uslove i minimum demokratije ući tek nakon izbora naredne godine”, kaže Stojanović za Nova.

Opozicija jeste skeptična, ali misli da nade ima, ukoliko vlast bude imala volje da nešto promeni.

Stefanović: Vremena je malo

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kaže da je očigledno sa EU predstavnici ne žure sa dijalogom.

Foto: Printscreen/Fonet

“Očekujemo da se u jedinom relevantnom dijalogu, sa predstavnicima EU, dođe do poboljšanja medijskih uslova i otklanjanja naprednjačkog pritiska na birače. Vremena je veoma malo, jer nedostatak slobodnih izbora u Srbiji znači da izbora neće biti. Očigledno je da neki od EU predstavnika nisu želeli da previše žure sa dijalogom i da su tako pomogli Vučiću da odugovlači i obesmišljava dijalog. Vreme prolazi, a situacija u medijima i društvu je gora nego pre pola godine”.

Aleksić: Očekujemo dogovor

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da za promene nije kasno, ako dogovor bude postignut na ovom sastanku.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“S obzirom da su evropski parlamentarci već imali konsultacije sa svim akterima koji učestvuju u pregovorima, očekujemo da se na najavljenom sastanku u Beogradu postigne dogovor o uslovima za održavanje izbora i preciziraju rokovi za implementaciju dogovorenog. Vremena ima ukoliko se sada postigne dogovor, a izbori se održe na proleće sledeće godine”.

Lutovac: Alternativa je građanska neposlušnost

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da bez fer uslova nema ni izbora, a da je alternativa pobuna.

Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Od posrednika u dijalogu očekujem da zastupaju stavove institucije koju zastupaju. Evropski parlament je u izveštaju jasno označio Srbiju kao zemlju u kojoj nema vladavine prava, slobode medija, pa tako ni slobodnih i poštenih izbora. Alternativa dijalogu su građanska neposlušnost i pobuna. Zbog toga mislim da je svim učesnicima u dijalogu u interesu da pregovori o izbornim uslovima uspeju, odnosno da se završe dogovorom o mehanizmima pomoću kojih ćemo obezbediti uslove za slobodne i poštene izbore. Još jednom ponavljam da glavna tema pregovora nije kako ćemo unaprediti izborna pravila, mada se i pravila uvek mogu i moraju poboljšati, nego kako stvoriti uslove u kojim će se ta izborna pravila poštovati“.

Samofalov: Uloga evroposlanika ključna

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov, takođe, smatra da još nije kasno.

Konstantin Samofalov Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

“Još ima vremena da se nešto promeni i da se dođe do uslova za slobodne i poštene izbore i slobodne medije. Uloga evropskih poslanika je ključna u ovom procesu, budući da SNS nema apsolutno nikakvu volju da bilo šta učini, osim kozmetičkih i fasadnih promena, koje služe za predstavu međunarodnoj javnosti. Zbog toga je važno da se dijalog nastavi što pre i da se dogovori postignu u najkraćem mogućem roku kako bismo imali vremena za njihovu implementaciju. Uveren sam da u uslovima fer i poštenih izbora SNS nema šansu za takvu dominaciju kakvu je ostvarivala od 2012. SDS će biti posvećena ovom dijalogu, isključivo uz posredstvo evroparlamentaraca”.

Veselinović: Krajnji rok 1. oktobar

Lider POkreta za preokret kaže da visoki EU zvaničnici na rauličite načine podržavaju diktaturu u Srbiji, te da je krajnji rok za dogovor oko izbornih uslova 1. oktobar.

Janko Veselinovic
Janko Veselinović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Vrlo malo. U ime Pokreta za preokret mogu reći da je krajnji rok 1. oktobar. Nakon toga opozicija će se u Srbiji morati da okrene sama sebi i metodima borbe i otpora koji joj stoje na raspolaganju. Zabrinjavajuća je nebriga EU za Srbiju i ovaj deo Evrope. Sve je, do sada, ostalo na deklaracijama. Nikakve konkretne mere koje bi bile realizovane nisu preduzete. Usput, visoki zvanicnici EU na razne načine podržavaju diktaturu u Srbiji. To se ne odnosi na pregovarače, ali do sada nisu imali ni mehanizama, neki od njih ni volje, da nešto urade ili da kažu – Aleksandar Vučić ne dozvoljava slobodne izbore i slobodne medije. Do sada smo učinili sve da do slobodnih izbora dođemo na demokratski način. Ljude izdaje strpljenje. Videćemo sta će biti na ovim razgovorima. Ako ne bude konkretnih pomaka ne vredi da gubimo vreme”.

Grbović: Pitanje je da li ima volje

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da nije presudno vreme, već politička volja vlasti.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Glavno pitanje nije ima li vremena već ima li volje. Znamo šta su problemi, opozicija je ponudila više modaliteta mogućih rešenja i ako bude postojala politička volja dogovor će moći da se postigne veoma brzo. Očekujem mnogo ozbiljniji pristup dijalogu od strane svih učesnika, jer je teško objašnjivo zašto se ovoliko kasni. Zbog toga je važno da se ne dopusti razvodnjavanje problema, već da na stolu budu ključne teme i to upravo one zbog kojih je Evropski parlament usvojio veoma oštru rezoluciju o Srbiji. Nadam se da će i evropski predstavnici koji budu posredovali u dijalogu ozbiljno shvatiti svoju ulogu, jer ukoliko se to ne desi ti razgovori će biti gubljenje vremena, što bi bio preveliki luksuz za nas”.

Zelenović: Neuspeh pregovora vodi u produbljivanje sukoba

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kaže da će njegova stranka učestvovati u svakom procesu koji nas vodi izlasku iz duboke političke krize.

Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs
„Jako je važno da Evropska unija nastavi da učestvuje u procesu normalizacije izbornih uslova u Srbiji. Iskustvo nas uči da će borba za slobodne i poštene izbore biti teška. Zajedno za Srbiju će učestvovati u svakom procesu koji nas vodi izlasku iz duboke političke krize. Neuspeh pregovora vodi nas u vaninstitucionalnu borbu i produbljivanje političkih i društvenih sukoba koji su štetni za interes svake građanke i građanina i za interes naše države“.

 

Obradović: Mora biti gotovo šest meseci pre izbora

Lider Dveri Boško Obradović kaže da se sa ovim kolosekom dijaloga ozbiljno kasni, jer je vrlo važno da bude završen šest meseci pre izbora.

Boško Obradović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

„Dobro je da konačno kreće uživo i taj drugi kolosek dijaloga uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta. Sa tim se ozbiljno kasni i vrlo je važno da se i taj dijalog završi šest meseci pre prvih sledećih izbora u Srbiji. Očekujem da se reše ključna pitanja: kada su vanredni parlamentarni izbori, da li se menja cenzus, kako će izgledati nadzorni odbor kroz koji će opozicija moći da kontroliše poboljšanje izbornih uslova, kako sprečiti pritisak na birače i funkcionersku kampanju, i ono najvažnije: kako da mediji postanu slobodni za kritiku vlasti, glas opozicije i drugačije mišljenje uopšte. Inače, smatram da bojkot opozicija na ovim pregovorima treba da nastupi jedinstveno i da naši predstavnici treba da zastupaju platformu oko koje smo se ranije usaglasili na zajedničkim sastancima sa Skupštinom slobodne Srbije i u kojoj je sve definisano“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare