Svi najavljeni atentati na Vučića: Od puta u Kinu do Zvicerove zavere

Politika 24. jan. 202213:21 > 13:42
Podeli:
Aleksandar Vučić Foto:Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Ponovo je javnost u Srbiji dobila informacije da se sprema atentat na predsednika Srbije, a broj ovakvih pretnji sigurno je premašio cifru od 10 puta. Obično se ne zna ko preti, da li je opasnost realna ili izmišljena, a posebna je tema koliko će se vlast i provladini mediji igrati sa stvarima oko kojih ne sme biti nikakvih nedoumica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u specijalnom intervjuu na televiziji Pink, sa ekskluzivne lokacije iz voza i naglasio da je 14. januara dobio informacije da se na njega sprema atentat, te da policija trenutno radi na ovom slučaju.

Jedna zemlja EU nam je prosledila operativna saznanja i dala nam mnogo detalja. Ja sam morao da radim i 14., 15., 16. janura… I tada sam se obratio javnosti, ali to nisam pomenuo. Tu su uvezani ljudi sa imenom i prezimenom iz više zemalja. Ni za koga od njih nisam čuo, niti sam ikoga od njih video. Nadležni organi preduzimaju sve mere da se tako nešto spreči. Rade i imaju sve podatke. Ta zemlja EU bila je veoma korektna i fer, razgovarali su sa našima, koji se trude i rade, raspisali su poternice za određenim licima, a za nekima se traga”, rekao je Vučić prilikom intervjua i podvukao da nije lako izvesti atentat na njega, te da zbog toga i ne diže paniku.

Ministar Aleksandar Vulin istakao je da je ubistvo planirao vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, a identični navodi došli su od predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Glavni urednik Informera: Vučiću, ne idi u Kinu, sprema se državni udar

Prvi koji je Vučiću sugerisao da mu se sprema "opasnost" bio je glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, koji je upozorio tada premijera Vučića da ne putuje u posetu Kini, jer se u Srbiji sprema državni udar.

On je sugerisao Vučiću da se njegovim odlaskom "otvara prostor onima koji žele da preuzmu vlast".

Arsenal oružja u Jajincima

Godinama se piše o potencijalnim atentatima na Vučića, a prvi put javnost je saznala za navode o eventualnom ubistvu, u to vreme premijera Vučića, davne 2016. godine.

Tada je u blizini porodične kuće premijera u Jajincima pronađen "megan" sa arsenalom oružja, a mediji bliskih vlasti odmah su izašli sa detaljima da su zaverenici hteli da ga

"raznesu zoljom". U to vreme ministar policije, Nebojša Stefanović govorio je kako država danonoćno radi na otkrivanju motiva i zaverenika, a Vučić je tvrdio da ne zna odakle dolazi opasnost.

"Napad" NIN-a naslovnom stranom

U novembru 2019. godine, nastala je afera oko naslovne stranke nedeljnika "NIN" , koji je na glavni tekst stavio fotografiju predsednika u kojeg je uperen nišan na sajmu naoružanja. Naslov teksta bio je “Afera oružje – ko ruši Krušik” , a naslov poznatog lista zasmetao je Vučiću i njegovim saradnicima.

"To je namerno urađeno, što se stidite, što sklanjate”, govorio je tada Vučić na prorežimskim medijima, iako je fotografija rađena objektivom Tanjuga.

Ubici ponuđen novac da ubije predsednika

BIRN je u decembru 2020. godine objavio informacije da je višestruki ubica Čaba Der tokom saslušanja u Budimpešti rekao policiji da su mu dve mafijaške grupe ponudile novac da ubije Vučića i da je spreman na saradnju sa srpskim vlastima.

Njegov advokat u Budimpešti Kristijan Guljaš kazao je za BIRN tada da nema saznanja da je Der u novembru dao bilo kakvu izjavu mađarskoj policiji, kako je to objavio Kurir, a potvrdio Vučić.

Brnabić: Planiran atentat prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji

Da ni 2021. nije bila bezbedna po Vučića potvrdila je premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da je na Vučića planiran atentat prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji.

"Planirano je dugo i detaljno. Formirane su paralelne strukture u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i vođene su kampanje u tajkunskim medijima, koje su prenosili mediji u regionu kako bi Vučića dehumanizovali i od njega i njegove porodice naprvili kriminalni klan“, izjavila je Brnabić. Veliki prostor u medijima i stručnoj javnosti dobila je grupa Veljka Belivuka, koji je takođe apostrofiran ko zbog organizovasti svoje grupe kriminalaca jedini može ozbiljno da isplanira napad na predsednika, a zbog pokušaja atentata i saznanja oko eventualnog napada saslušana je i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović.

Bonus video: Radoje Zvicer pokušaj ubistva Kijev atentat

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar