Foto:Antonio Ahel/ATAImages; printscreen

Vest da su SAD uvele sankcije direktoru BIA Aleksandru Vulinu objavili su i najpoznatiji svetski mediji. Oni su podsetili na njegove veze sa Moskvom, konkretno bliskim kontaktima sa sekretarom za bezbednost Nikolajem Patruševim i podsetili na razloge zbog kojih je Ministarstvo finansija donelo ovu odluku.

Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno informativne agencije, stavljen je na crnu listu SAD, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva finansija. Kako piše u obrazloženju, Vulin je umešan u ”međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

To je bila glavna vest juče u Srbiji, a tome su izveštavali i relevantni svetski mediji:

Politiko: SAD uvele sankcije najvišem bezbednosnom zvaničniku

Poznati američki portal Politiko objavio je da je Ministarstvo finansija SAD u utorak uvelo sankcije visokom srpskom bezbednosnom zvaničniku zbog njegovih „korumpiranih i destabilizujućih“ akata koje su dovele do podrške malicioznim aktivnostima Rusije.

Politiko prenosi da je Vulin kao direktor BIA „koristio svoju poziciju da podrži Rusiju“, čime je omogućavao ruske maliciozne aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, čime se daje prostor za dalji ruski uticaj u regionu.

Foto: Printscreen Politiko

Politiko podseća da je Vulin posetio Moskvu u avgustu i naglasio da je odbijeno da se uvedu sankcije Rusiji.

Politiko podseća da je Vulin održavao odnose sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, kome je SAD odavno uvela sankcije

Vašington egzeminer: „Vulin omiljeni kućni ljubimac Kremlja“

Ovaj medij je naglašava da je Vulin sankcionisan s pravom i podsećaju na njegove duboke veze ruskim sekretarom za bezbednost Nikolajem Patruševim.

„Dok se predstavlja kao srpski ultranacionalsti, Vulin je prvenstveno jedan od omiljenih kućnih ljubimaca Kremlja i američki neprijatelj“, navodi u veoma oštroj oceni ovaj medija.

Foto: Printscreen Vašington

Podseća da je Vulin svoje pozicije koristio svoje pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući Rusiji da ugrozi bezbednost i stabilnost Zapadnom Balkanu, čime se pozvao na saopštenje Ministarstva finansija SAD.

Navode da je Vulin lično veoma blizak sa sekretarom Saveza za bezbednost Rusije Nikolajem Patruševim, koji je „antizapadni ideolog“ koji svojim nastupom čini da Vladimir Putin izgleda umereno.

„To što je Vulin sada pod sankcijama je nagoveštaj da je ono što se javno zna ništa u poređenju sa onim što privatno znaju SAD o njemu. Ipak, ovo je pozitivna akcija“, navodi se u tekstu i napominje da je Vulin neprijatelj SAD.

Rojters: Prvi srpski funkcioner pod sankcijama od kada je Vučić na vlasti

Poznata svetska agencija prenela je vest da Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije Vulinu za kojeg je navela da je blizak saveznik predsednika Vučića.

„Koristio je pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući Rusiji da ugrozi stabilnost Zapadnog Balkana. Vulin koji je i lider Pokreta socijalista prvi je srpski visoki funkcioner sankcionisan od strane SAD od kada je Vučić preuzeo predsedničku funkciju u Srbiji 2017. godine. Vulina stranka je u saopštenju optužila SAD laže i iskrivljuje istinu. Sa druge strane, BIA i ministarstva u kojima je Vulin ranije radio nisu na meti američkih sankcija“, navodi Rojters i dodaje:

Foto: Printscreen Reuters

„U januaru je grupa srpskih i proukrajinskih aktivista podnela krivične prijave protiv ruske paravojne grupe Vagner i njenih pristalica, uključujući Vulina, optužujući ih da regrutuju Srbe da se bore protiv Ukrajine. List Nova je citirala ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murzu koji je rekao da su članovi ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu“.

Rojters podseća da je Beograd više puta osuđivao rusku agresiju na Ukrajinu, ali da je do sada odbijao da se pridruži sankcijama protiv Moskve.

I Anadolija pisala o sankcijama

Agencija Analodija objavila je takođe da su SAD uvele sankcije Vulinu, zbog korupcie i zloupotrebe službenog položaja.

Osvrnuli su se na saopšenje Ministarstva finansija SAD, koje je objavljeno i ostalim medijima.

Foto: Printscreen Anadolija

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđuju Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, citirali su saopštenje.

Jahu njuz: Vulin čovek Moskve

I ovaj medij izveštava da je Vulin umešan u međunarodnu trgovinu drogom i da je umešan u međunarodni organizovani kriminal.

„Ova akcija nije usmerena ni na jednu od institucija Republike Srbije. SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu“, navodi ovaj medij.

Foto: Yahoo printscreen

Kako se dalje navodi, Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji se takođe nalazi pod sankcijama SAD, pomažući mu da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

„Vulin je prvi srpski zvaničnik koji je kažnjen još od vremena vladavine Slobodana Miloševića devedesetih godina. On važi za čoveka Moskve. Njegovom imenovanje za šefa obaveštajne službe naljutilo je srpsku prozapadnu opoziciju i smatra se još odbacivanjem zahteva Zapada da Srbija uskaldi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU“, zaključuje se.

O uvođenju sankcija Vulinu oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je je direktor BIA pod sankcijama zbog njegovog odnosa prema Rusiji.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Ali, koliko vidim kokain nije pronađen kod Vulina u kabinetu, već u Beloj kući. Smatram da je strašno važno da se sprovede istraga jer je to opšti član koji koriste da nešto napišu. Zaboravili ste da pomenete Rusiju. Protiv Vulina nisu uvedene sankcije zbog kriminala, već njegovog odnosa prema Ruskoj federaciji. Ali, o njegovoj poziciji ću detaljno govoriti sutra“, naveo je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar