Foto:Dragan Mujan/Nova.rs, Amir Hamzagic/ATAImages.

Stranka Zajedno krenula je u izbor njihovog kandidata za gradonačelnika Beograda, a ceo proces trajaće do 5. marta, kada će biti proglašen pobednik. Za kandidate će moći da se prijave i građani koji nisu članovi stranke, ali će morati da prikupe najmanje 50 potpisa za kandidaturu. Svi prijavljeni će dobiti i novčana sredstva za kampanju.

Nova.rs donosi vam sve detalje predizbora u stranci Zajedno, a kako će sve izgledati za naš portal objašnjava Biljana Stojković, kopredsednica te stranke.

Kandidati

Svi članovi Zajedno moći će da se kandiduju na ovom konkursu, a to će moći da učine i građani. Stojković kaže da će oni morati da dostave 50 potpisa podrške, a njih će proveravati verifikaciona komisija. Takođe, kandidati će morati da potpišu i izjavu o integritetu.

“To znači da se slažu sa vrednostima koje zastupamo. To su vrlo opšte vrednosti, isključuju samo ekstremne desničare i antievropske opcije. Sve ostalo jesu vrednosti za koje mislimo da su opšte vrednosti – poštovanje ljudskih prava i tako dalje”, navodi naša sagovornica.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

Ona dodaje da se u izjavi o integritetu navodi i kako kandidat mora da se ponaša i ističe da nije dozvoljena negativna kampanja, sabotiranje kandidata i slično.

“Verifikaciona komisija će u stvari proučiti kandidata i ukoliko se utvrdi da je ubačeni element režima ili osoba koja ima kriminalnu prošlost, sve ono što možemo da pretpostavimo da diskredituje jednog kandidata, verifikaciona komisija će odbaciti. U njoj će sedeti stručnjaci, a jedna od njih će biti profesor Oliver Tošković, inače psiholog, koji nam je važan i za procenu kandidata”, navodi Stojković.

Kandidati će lično podnositi prijave, budući da moraju da potpišu izjavu o integritetu.

Kada je reč o onima koji dolaze iz stranke Zajedno, ne zna se konačan broj. Proces je tek počeo. Oni neće biti u obavezi da prikupljaju potpise, jer iza njih, kako kaže Stojković, stoji stranka.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

Finalni rok za prijave je 31. januar.

Predstavljen je i prvi kandidat za gradonačelnika na predizborima, a reč je o Dejanu Atanackoviću, piscu i odborniku stranke Zajedno.

Kako će glasati građani?

Građani će moći za kandidate da glasaju u prostorijama stranke, ali i online, na sajtu predizbori.rs. Glasanje će se odvijati od 27. februara do 4. marta.

Stojković kaže da je neophodno da se građani prvo registruju kao glasači na pomenutom sajtu. Preko njega će biti obaveštavani o kandidatima i njihovim biografijama.

Pobednik će biti proglašen 5. marta.

Kako sprečiti SNS botove da sabotiraju proces?

Naša sagovornica navodi da je Zajedno proučavala predizbore koji su se odvijali u svetu, kao i da je uvek postojao strah od sabotiranja od strane protivnika. Ona, međutim, dodaje da se taj strah nigde nije pokazao kao preterano osnovan.

“Dva su razloga za to – prvo, jer se na taj način promovišu preidzbori. Naprednjacima nije u interesu da to promovišu, zbog čega ne očekujemo napad. Takođe, imamo sistem glasanja koji će eventualno botove i njihov uticaj na rezultate drastično smanjiti”, kaže Stojković.

Ona navodi da će svaki birač glasati za tri osobe i da će im dodeljivati 3, 2 ili 1 bod.

Takođe, svaki prijavljeni glasač biće u obavezi da ostavi broj lične karte.

Procesom će rukovoditi centralna predizbora komisija koja će posmatrati izbore i sabirati glasove, a na njenom čelu biće pravnica Vesna Rakić Vodinelić.

“U telu centralne predizborne komisije svaki kandidat ima pravo da delegira svog saradnika. Proces će biti potpuno pokriven i nadgledan. Dodatno, BORODI će raditi monitoring celog procesa, počevši od prijavljivanja kandidata preko njihovih kampanja, do rezultata”, dodaje Stojković.

Sredstva za kampanju

Ona dodaje da će Zajedno svim kandidatima omogućiti jednak pristup resursima stranke i prostorijama, kao i da će svakoj njihovoj aktivnosti pružiti svu logistiku.

“Čak i neka novčana sredstva koje budemo mogli da izdvojimo. Kandidati će dobiti isti iznos”, kaže naša sagovornica.

Upitana o kojoj je sumi reč, Stojković kaže da procena još ne postoji, jer se ne zna ukupan broj kandidata.

“Postoji mogućnost da kandidati sami ulože novac u svoju kampanju, pri čemu u izjavi o integritretu navodimo ko ne sme da finansira kampanje. To su naravno javna preduzeća, preduzeća koja posluju sa državom, preduzeća u stečaju, i naravno političke stranke koje ne učestvuju u predizborima”, ističe Stojković.

Ona navodi da se i druge stranke koje su proevropske mogu uključiti u ove izbore. Za sada u njima učestvuje samo Zajedno.

Registracija glasača trajaće sve dok ne počnu izbori.

BONUS VIDEO Zelenović: Raspisujemo konkurs za gradonačelnika Beograda, građani da se pitaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare