Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Parlamentarne i lokalne izbore 2020. obeležio je niz nepravilnosti u procesu glasanja na više biračkih mesta u Srbiji.

Čak 13 odsto biračkih mesta otvoreno je sa malim zakašnjenjem, a na dva odsto biračkih mesta zabeležene su ozbiljnije nepravilnosti, izjavio je programski direktor CRTA Raša Nedeljkov neposredno po otvaranju birališta.

Nedeljkov je naveo da je u Zrenjaninu primećen jedan od najvećih problema – kupovina glasova, tzv. „bugarski voz“, što je i prijavljeno policiji.

„Kontinuirano se dešavalo da birači dolaze na jedan punkt pre i posle glasanja gde su razmenjivali materijal“, rekao je Nedeljkov.

Policijskoj upravi u Zrenjaninu je prijavljeno od strane predstavnika CRTA da su, ispred biračkog mesta broj 48 u Zrenjaninu, uočeni automobil i tri osobe koje navodno dele neimenovani sadržaj građanima nakon izlaska sa birališta.

„Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli prijavljene osobe ispred biračkog mesta“, stoji u saopštenju policije.

Slična prijava stigla je i iz Požarevca, ali je i odatle stigao demanti MUP-a.

Jutros u 7 sati otvorena su 43 biračka mesta u opštini Babušnica, a biračko mesto broj 22 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije. Glasači u Rakiti, njih 202, morali su da se strpe da ispune svoju građansku dužnost posle uviđaja policije.

Socijalistička partija Srbije (SPS) uložila je prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) zbog, kako su naveli, javne isplate novca za glas u kafani koja se nalazi u selu Kucura kod Vrbasa. Kako je preneo portal VOICE, to su potvrdili i brojni meštani ovog sela. Iz SPS-a su naveli da su nepravilnosti primećene i u Ravnom Selu.

Nakon što se grupa nepoznatih muškaraca pojavila na biračkom mestu u selu Roanda u opštini Svilajnac, zahtevajući da navodno vide birački spisak, dogodio se još jedan incident u selu Gložane, javlja N1.

Olivera Stanojević, predsednica Opštinske izborne komisije u Svilajncu, rekla je za N1 da se grupa sastavljena od šestorice muškaraca pojavila ispred biračkog mesta Gložane i da je došlo do verbalnog incidenta sa predstavnicima izborne komisije.

Prijave na Tviteru

Korisnici Tvitera javljali su nepravilnosti iz svojih lokalnih sredina.

„150 metara od biračkog mesta u školi Karas Karolina u Horgošu, SNS je organizovao pripadnike romske nacionalnosti da glasaju za njih“,objavio je Radovan Nenadić, dodajući da ga je autor snimka obavestio da su dobili pakete sa hranom i ogrev.

U Zrenjaninu je ušao čovek na biračko mesto i vikao uznemireno, rekavši da mu neki ljudi ispred prete.

Kupovina glasova zabeležena je u Batajnici.

CeSID je prijavio da su na biračkom mestu u Kuli glasački listići sa pozivima koje su birači donosili stavljeni u kesu i predati nepoznatim licima.

U Beloj Palanci proveravaju ko nije glasao i zovu ih da to učine, u izbornoj komisiji bez potvrde o nepravilnosti, javljaju Južne vesti, čija je ekipa danas napadnuta u dvorištu Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Nišu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar