Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

"Sve mora da stane" bila je poruka predstavnika dijaspore na skupu "Srbija protiv nasilja", koji je danas održan ispred Bele kuće u Vašingtonu u isto vreme kada i demonstracije u desetak gradova u Srbiji.

Njihovo nezadovoljstvo, kako u Srbiji, tako i u delu dijaspore, inicirali su slučajevi masovnih ubistava početkom maja, u kojima je život izgubilo ukupno 19 osoba, od čega osmoro dece, a desetine su povređene.

„Ono što bih voleo da vidim u Srbiji je da se zakoni poštuju, da nema gledanja kroz prste već da se sve rešava onako kako bi trebalo. Odgovornost mora da postoji – to je ono što najviše nedostaje danas u Srbiji“, rekao je Glasu Amerike jedan od učesnika okupljanja Nemanja Dobrota.

Reagujući na nastojanja vlasti Srbije da protestima „Srbija protiv nasilja“ pripišu političku pozadinu, pa čak i veze sa pojedinim zapadnim državama, on ističe da učešće u okupljanju smatra svojom građanskom dužnošću.

Zahtevi predstavnika dijaspore saglasni su onima iz matice, gde je u međuvremenu ostavku podneo ministar prosvete Branko Ružić, a u parlamentu su vlast i opozicija žučno raspravljali o tragičnim događajima početkom maja, njihovim uzrocima i reakciji vlasti.

“Nada da se Srbija diže je to što me motiviše da našem narodu pružim podršku onako kako je to u ovom trenutku moguće“, rekla je jedna od organizatorki protesta u Vašingtonu Bojana Džakula.

Ona je istakla da je cilj da se pruži podrška porodicama Ribnikaraca, preostalim Srbima na Kosovu, svim majkama koje su se oprostile od svojih malih i velikih potomaka, svim normalnim ljudima koji su ostali bez posla jer nisu podržali režim, nepravedno osuđenim zatvorenicima i svakoj žrtvi haosa u Srbiji.

„Cilj je da pokažemo da svi zajedno možemo sve. Da probudimo ljude koji gube nadu ili okreću glavu, misleći da nema ništa od promena”, kazala je Džakula.

***

BONUS VIDEO – Radomir Lazović o budućnosti protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare