Surlić: Vučić iz taktičkih razloga nije formirao vladu

Politika 09. sep. 202009:41
Podeli:
Foto: N1; Stefan Surlić

Mislim da su u pitanju taktički razlozi Aleksandra Vučića kao predsednika, ne samo države, nego i stranke , tako za Fejsbuk stranicu Radija Slobodna Evropa (RSE) Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu objašnjava što ni posle više od dva meseca nema naznaka o formiranju nove Vlade Srbije.

On navodi da predsednik Srbije želi da drži u statusu neizvesnosti sve aktuelne političke aktere koji pretenduju da budu u Vladi Srbije.

„I tehnički mandat vlade mu odgovara da se u međuvremenu bavi svim važnim pitanjima, posebno na međunarodnom planu i po pitanju Kosova u pregovorima sa Prištinom pod medijacijom Vašingtona i Brisela. Zato što na taj način niko ne postavlja pitanje zašto vlada nije aktivnije uključena u celokupan proces“, ocenjuje Surlić.

PROČITAJTE JOŠ...

Njemu deluje da će Vučić „više ići ka koncentracionoj vladi“, uz ogradu da termin koncentraciona vlada može samo uslovno da se koristi, jer SNS ima apsolutnu većinu.

„I u tu koncentracionu vladu bi ušle samo još dve liste parlamentarne. Eventualno, pretpostavljam, da će on uzimati neke aktere koji se nalaze van parlamenta i tako predstaviti da je reč o nekoj nacionalnoj, široj vladi“, predviđa Surlić. “

Ali, ako se odluči za takvu opciju, onda je to iz razloga raspisivanja izbora na svim nivoima u vreme kada dođu na red izbori za predsednika države, da će on tada raspisati i izbore za parlament i lokalne“, zaključio je Surlić.

Komentari

Vaš komentar