Ratko Dmitrović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović rekao je da u 90 odsto slučajeva je presudna uloga žene u borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja.

„Ovo što mi imamo ovde nije ništa novo. Svi imamo ovaj problem. Ovo je posledica civilizacijskog hoda i pristupa životu. Od jedne pozicije u kojoj je dete bilo centar sveta, došli smo zahvaljjuući tom civilizacijskom hodu da dete više nije ni blizu vrha. Prevladao je hedonizam“, kazao je Dmitrović.

„Nije više san da mladih imaju četvoro dece, nego ‘Imaću dve kuće, jahtu, putovaću po svetu’ „, istakao je on i dodao da finansijska situacija nije uticala na depopulaciju.

„Najbrojnije porodice su u Srbiji su one koje žive jako loše. Ali ne žive loše jer imaju mnogo dece, živele su loše i pre nego što su odlučili da imaju toliko dece“, naveo je.

Dmitrović je objasnio da „država jedino može da uradi ako je nešto pitanje socijale“.

„Ovo nije pitanje socijale, ovo je pitanje svesti“, naveo je ministar i objasnio da je do socijale, najbogatije zemlje bi imale po četvoro dece u porodici.

Ministar je kao primer uzeo Finsku, koja prema parametrima ima najsrećnije stanovnike na svetu. Istakao je da, uprkos svim uslovima, platama i zdravoj životnoj sredini, ta zemlja ima stopu fertilnosti kao u Srbiji.

Dmitrović je takođe, naveo da je jako bitna uloga žena u borbi protiv negativnog priraštaja.

Na konstataciju voditeljke da nije samo do žena, Dmitrović je odgovorio: „Nije do vas u onih 10 odsto, a u 90 odsto jeste“.

On je istakao da su žene doživele potpunu emancijpaciju. Kao primer toga, naveo je da 72 odsto srpskog pravosuđa čine žene.

„Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete“, istakao je on.

Ministar je naveo da žene imaju problem sa poslodavcima, te je naveo da su neki poslodavci tražili devojkama da potpišu ugovor kojim se obavezuju da u narednih 10 godina neće ostati u drugom stanju.

„Poslodavac zaposli tu ženu i ona posle 10 meseci kaže da je u drugom stanju. Ovaj proguta knedlu i kaže: ‘Dobro’. Mora da joj nađe zamenu, ne sme da je otpusti. Ona se vrati, a u 90 odsto slučajeva poslodavac gleda da je ne vrati na isto radno mesto, već na neko za manju platu. Onda i dalje želi da rodi i da ima drugo dete ili treće. Drugo dete dođe, tad počinje njen pakao. On mora da ispoštuje zakon, ali kad se vrati sigurno će joj saopštiti ili da je tehnološki višak ili da mora da ide na sud. I onda kaže: ‘Kroz taj pakao neću da prolazim’ „, kazao je on.

Na pitanje šta može država da uradi kako bi zaštitila te žene od takvih situacija, Dmitrović objašnjava da „nema zakona koga onaj koji to želi da ga izigra ne može da ga izigra ili opstruira“.

„Dovoljno je da se ne pojavi na tri ročišta, i žena prolazi kroz pakao. Tu država ne može da interveniše“, naveo je ministar.

Govoreći o predlogu da se mladim roditeljima dati 5.000 evra za novorođenče, naveo je da finansijski slučaj jeste važan, ali ne i presudan. Na konstataciju voditeljke da nije slučaj da predlog o finansijskoj pomoći nije spektakularan, Dmitrović je upitao:

„Znate li neku ženu koja neće da rodi dete i onda joj kažete: ‘Dobićeš 5.000 evra’, a onda zatim kaže da hoće?“.

„Treba da se vidi da li budžet to može da izdrži. Nemamo veći problem od toga… Izaći ćemo na jesen sa tim predlozima”, naveo je Dmitrović.

On je istakao da je „nama demokratski krah krenuo pražnjenjem sela. Jedna od mera jeste, kako ističe Dmitrović, da se napravi balans u razvoju gradova i nekih ruralnih sredina. Objasnio je da možemo da imamo situaciju u narednim godinama da svi pređu da žive u gradovima.

„To je kraj nacije i države. Žene su te koje odlučuju… i moramo da ih stimulišemo”, naveo je ministar.

Imamo najmanju rodnost u pograničnim predelima, ističe on i kazao je da država radi na poboljšanju infastrukture, odnosno da imaju sve što imaju u gradu, i da se radi na unapređivanju tamošnjih turističkih potencijala.

Na pitanje propisa zakona da majke moraju da rade 18 meseci u jednoj firmi kako bi imale 100 odsto isplatu zarade tokom porodiljskog odsustva kod tog poslodavca, on je kazao da taj zakon nije idealan i da se radi na njemu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare