Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Upravni sud trebalo bi u toku dana da donese odluku da li će i po treći put biti ponovljeno glasanje u Velikom Trnovcu, od čega zavisi kada će biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora. Iako odluka još nije doneta, premijerka Ana Brnabić je još juče izjavila da će izbori u tom mestu verovatno biti ponovljeni. Postavlja se pitanje otkud premijerki ta informacija kada se sud do danas nije oglasio.

Prošlo je dva i po meseca otkako su bili održani parlamentarni izbori, a konačnih rezultata i dalje nema. Čeka se na ishod izbora u Velikom Trnovcu, mestu u opštini Bujanovac, gde je glasanje bilo ponovljeno u dva navrata – 28. aprila i 27. maja.

Od rezultata glasanja na tom biračkom mestu zavisi da li će Koalicija Albanaca doline, koju predvodi Šaip Kamberi, dobiti jedan poslanički mandat u parlamentu, koji će, u slučaju da se to dogodi izgubiti SPS.

Na poslednjem glasanju u Velikom Trnovcu, koalicija oko Kamberija nije dobila dovoljan broj glasova, nakon čega se zbog nepravilnosti žalila prvo Opštinskoj izbornoj komisiji, a potom i Republičkoj. Obe su međutim odbile njihov prigovor, nakon čega je upućena žalba Upravnom sudu. Odluka bi trebalo da bude doneta možda već danas.

Međutim, premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će izbori u Velikom Trnovcu verovatno biti ponovljeni, tako da predsednik Aleksandar Vučić neće moći da krene u konsultacije oko formiranja nove vlade pre početka jula, iako su parlamentarni izbori bili 3. aprila.

“Sada imate beskonačne žalbe i izborni proces, sa kojim SNS nema nikakve veze. Niti smo se žalili, niti smo učestvovali u tome, a ne možemo da zaokružimo izborne radnje, a predsednik Republike ne može ni da krene u konsultacije sa parlamentarnim političkim strankama oko formiranja vlade”, rekla je Brnabić, a preneo “Blic”.

Tačno je da bez rezultata u Velikom Trnovcu, nema ni konačnih rezultata, ni konstituisanja parlamenta, ni zvaničnih konsultacija o formiranju Vlade. Međutim, pitanje je kako premijerka zna kakvu će odluku doneti Upravni sud.

U Republičkoj izbornoj komisiji nam je nezvanično rečeno da nemaju informaciju da je Sud doneo odluku da li će se ponovo glasati u Velikom Trnovcu. Takođe, na sajtu Upravnog suda odluka o tome još nije objavljena.

BONUS VIDEO Koliko će trajati novi saziv Skupštine grada i hoće li biti ponavljanja izbora?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram