SPS ostaje bez jednog mandata, ako albanska lista uđe u parlament

Izbori 2022 29. apr. 202211:57 > 11:59
Podeli:
SPS izborni štab Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na izborima na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu kod Bujanovca zabeležene su brojne nepravilnosti, koje bi mogle da dovedu i do ponavljanja glasanja. Međutim, ukoliko ne dođe do toga, u parlament kao poslanik ulazi Šaip Kamberi sa liste Koalicije Albanaca doline. Kako nam je nezvanično potvrđeno u Republičkoj izbornoj komisiji, u tom slučaju bez jednog mandata ostaće Socijalistička partija Srbije. Umesto 32 imaće 31 poslaničko mesto.

Na ponovljenim izborima u Velikom Trnovcu glasalo je ukupno 697 od 1.089 birača sa pravom glasa, a kako je objavljeno u zapisniku, najviše glasova – 677 osvojila je lista Koalicije Albanaca doline. Po jedan glas osvojili su SNS i NADA, a 18 je nevažećij listića.

Kako je ranije rečeno, listi koju predvodi Šaip Kamber je bilo potrebno oko 400 glasova da bi dobili jedno poslaničko mesto u Skupštini.

Kamberi je sinoć izjavio da je uspeo da izbori jedan mandat u parlamentu.

"Da, dobili smo 679 glasova, što je dovoljno za jedan mandat. Sada imamo ukupno 13.697 glasova", rekao je Kamberi.

Kako nam je nezvanično rečeno u RIK-u, u slučaju da ne budu ponovljeni izbori, jedan mandat izgubiće Socijalistička partija Srbije, koja je prema rezultatima koji su važili do juče trebalo da dobije 32 poslanička mesta u Skupštini. Već danas na sajtu RIK-a piše da će SPS prema preliminarnim rezultatima imati 31 mandat, a Koalicija Albanaca jedan.

Ipak, imajući u vidu velike nepravilnosti, zbog kojih se, prema oceni organizacije Crta, dovode u pitanje rezultati glasanja, nije isključeno ponavljanje izbora na tom biračkom mestu. Kako saznajemo, socijalisti će podneti prigovor, a razmišljaju i o podnošenju krivične prijave.

Prema preliminarnim rezultatima za parlamentarne izbore sa 99,99 odsto obrađenih biračkih mesta, najveći procenat glasova dobila je lista okupljena oko SNS, „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, – 42,97 odsto, što će joj u novom sazivu u parlamenta obezbediti 120 poslaničkih mandata.

Lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvojila je 13,68 odsto glasova, pa će imati 38 poslanika u parlamentu.

Poslanike će u novom sazivu imati i koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije i POKS koji predvodi Vojislav Mihailović, kojima na osnovu 5,37 odsto osvojenih glasova, pripada 15 mandata.

Lista "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović" biće predstavljena sa 13 poslanika, jer je osvojila 4,7 odsto glasova.

Koaliciji Dveri-POKS glasove je dalo 3,8 odsto birača, pa će u poslaničke redove sesti 10 poslanika sa njihove liste.

"Boje" jedine stranke koja je samostalno ušla u parlament, Zavetnika, braniće 10 poslanika, zahvaljujući 3,71 osvojenom procentu glasova birača, a to je, inače, prvi put da će predstavnici ove partije sesti u Skupštinu Srbije.

Kad je reč o manjinskim partijama i koalicijama, Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, lista "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja" tri, a SDA Sandžaka dva poslanika.

Dva poslanika imaće i lista Zajedno za Vojvodinu, pa će u skupštinske klupe prvi put sesti i predstavnik hrvatske nacionalne manjine Tomislav Žigmanov.

BONUS VIDEO Bugarski voz

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar