Suđenje Ranka Kašiković

Sećate li se Ranke Kašiković, zaposlene u Gerontološkom centru u Subotici, koja je bila izložena mobingu direktorke, a zatim je premeštena na drugo, niže, radno mesto, samo zato što je odbila da ide na miting Srpske napredne stranke? Danas je objavljena vest da je Viši sud u Subotici prvostepenom presudom odbio njenu tužb protiv direktorke te ustanove zbog navodnog zlostavljanja na poslu pošto je odbila da prisustvuje političkom skupu u organizaciji vladajuće koalicije.

Ranka Kašiković Davčik, koja je u Gerontološkom centru zaposlena od 2011. godine, gde je obavljala administrativno-pravne poslove, svojevremeno je rekla, pred Višim sudom u Subotici, da je Nenad Ivanišević, inače dugogodišnji direktor pomenute ustanove koji danas obavlja funkciju pokrajinskog sekretara zaduženog za privredu i turizam, od zaposlenih tražio da odlaze na skupove Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) lidera Rasima Ljajića.

PROČITAJTE JOŠ...

Ona tvrdi da je tada, zabrinuta da bi kao samohrama majka mogla da ostane bez posla, u nekoliko navrata, nevoljno, prisustvovala rođendanskim proslavama SDPS-a, ali na stranačke mitinge, tvrdi, nije odlazila. Na isti način usledio je poziv i na skup SNS.

Sve je počelo u novembru 2021. godine kada je Ranka Kašiković, pravna saradnica u Gerontološkom centru Subotica, dobila poziv na svečanu akademiju povodom 13 godina od osnivanja Srpske napredne stranke. Taj poziv je stigao posredno od koleginice iz Gerontološkog centra, a po nalogu direktorke Brankice Tešanović, ispričala je tada Ranka za Nova.rs.

“Zamolila sam je da me više ne obaveštava o takvim stvarima, jer nisam zainteresovana za to. Ona mi je samo odgovorila da ona to ne radi zato što to voli ili želi. Zamolila sam je da ipak prenese moju poruku, tamo gde treba, da ne želim prisustvujem političkim skupovima”, ispričala je tada Ranka i dodala da već sledećeg dana dobija mejl od direktorke u kom je obaveštena da se menja način njenog rada i njene obaveze.

Počeli su da joj se gomilaju poslovi, dobila je dodatna zaduženja u Gerontološkom centru u kom je radila deset godina, izopštavana je sa sastanaka, uskraćena joj je mogućnost odlaska na obuke i seminare.

“Svako jutro sam se budila sa mučninom, sa nagonom za povraćanje, vrtoglavicom i nesnosnom glavoboljom. Ona je bila toliko jaka, da lekovi više nisu pomagali, već sam došla dotle da sam glavobolju umirivala trodonima. Kad dođem kući s posla, ja jednostavno nisam mogla da funkcionišem, a imam dvoje maloletne dece”, navodi Ranka.

U međuvremenu je sa pozicije pravne saradnice u Gerontološkom centru prebačena u Gerontološki klub, na poziciju “domaćice kluba”.

Uporedo teče i njena pravna borba.

Najnovija vest: Izgubila prvi sudski spor

Kašiković je agenciji Beta rekla da je na ročištu 6. marta sudija Jelena Petrik Popović na predlog tuženog Gerontološkog centra prihvatila da donese međupresudu, iako po njenim rečima nisu saslušani svi svedoci niti je odrađeno traženo neuropsihijatrijsko veštačenje.

Rekla je da je ionako znala ishod prvostepene presude: da nije bilo zlostavljanja na radu jer je sudija „pokazala veliku pristrasnost“ prema Gerontološkom centru, „a uz njenu nestručnost i kršenje svih mogućih zakonskih regulativa samo je dokazala da je jedna od njih, režimska sluga“.

Ocenila je da je sudija napravila „možda čak i nezapamćen presedan“ – najavila je podnošenje žalbe Apelacionom sudu, kao sledećoj nadležnoj instanci.

„Verujem da će u sudskom veću Apelacionog suda sedeti sudije sa malo više morala, znanja i sa malo više sudskog etičkog kodeksa, neko ko će suditi po pravdi, a ne po vlasti. Posle Apelacionog suda u Novom Sadu, sledeća instanca je Vrhovni kasacioni sud u Beogradu kao najviši sud u Srbiji, a na kraju, ako pravdu ne dobijem u svojoj zemlji, potražiću je u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu“, rekla je Kašiković.

Ranka Kašiković Davčik Foto: Privatna arhiva

Najavila je da će u postupak uključiti i Delegaciju Evropske unije u Srbiji jer su, po njenim rečima, ugrožena vladavina prava i pravo na pravično i nezavisno suđenje.

„Uložiću žalbu i Visokom savetu sudstva kao organu koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. Iako će ceo proces dugo trajati, sigurna sam ;da će na kraju ;moja istina ugledati svetlost dana, a da će svi izvršioci ovog nedela biti izvedeni pred lice pravde“, rekla je Kašiković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare