Sećate li se Ranke Kašiković, zaposlene u Gerontološkom centru u Subotici, koja je bila izložena mobingu direktorke, a zatim je premeštena na drugo, niže, radno mesto, samo zato što je odbila da ide na miting Srpske napredne stranke? Danas je sudija po njenoj tužbi za mobing donela međupresudu kojom je odbila veštačenje i tako praktično poručila da mobinga nije ni bilo. U izjavi za Novu neposredno nakon izlaska iz sudnice, Ranka kaže da je ovo čista politička odluka i da je sudija postupala u dogovoru sa tuženom stranom. Odnosno da se već unapred znalo šta će biti ishod današnjeg ročišta.

Atmosfera u sudnici Višeg suda u Subotici u kojoj se danas odlučivalo po tužbi Ranke Kašiković, kažu oni koji su suđenju prisustvovali, bila je nezapamćena.

Najpre se svedok tužene strane Nenad Ivanišević, bivši direktor Gerontološkog centra u Subotici, a sada pokrajinski sekretar za privredu i turizam nije pojavio. Navodno zbog bolesti.

Zatim je sudija Jelena Petrik Popović donela međupresudu, kojom je praktično najavila da će odbiti Rankin zahtev da joj se isplati naknada, jer joj se zdravstveno stanje pogoršalo zbog mobinga koji je trpela na poslu. A sve zato što je 2021. godine odbila da ide na miting SNS.

Sama Ranka kaže da je šokirana onim što se danas desilo i ubeđena je da je ovo politička odluka.

Ranka Kašiković Davčik Foto: N1

“Mi smo ranije dobili podnesak od tužene strane u kojem traže međupresudu i da sudija odbije veštačenje, što je ona i uradila. Tako nešto sudstvo ne poznaje, da sudija ne sasluša sve svedoke, da ne urade veštačenje, već donese međupresudu i tako nam jasno poruči da smatra da mobinga nije ni bilo. Ovo je čista politička odluka, to je dogovor tužene strane i sudije. Ne mogu da kažem da nisam očekivala da će se stvari odvijati u ovom pravcu, ali ovim što se danas desilo u sudnici sam zaista šokirana”, kaže Ranka Kašiković za Novu i dodaje da će i nakon presude za koju očekuje da neće biti u njenu korist, nastaviti da se bori.

“Idemo na Apelacioni sud, ići ću do Strazbura. Povređena sam jako, ne znam kako da ohrabrimo druge ljude koji su preživeli slične stvari da se ohrabre i bore za sebe, ali nastavljam dalje”, kaže Kašiković.

“Sve je izgledalo kao preki sud 1944.”

Advokatica Ranke Kašiković, Marina Ivelja, u izjavi za Novu kaže da se danas desilo nešto nečuveno u srpskom pravosuđu.

“Sudija je donela međupresudu, tako što je već unapred izjasnila svoj stav o tužbenom zahtevu, tako da mi već sada znamo da će ona praktično odbiti tužbeni zahtev, zato što nije odredila veštačenje. Ono se odnosi na visinu naknade štete koju je tužilja potraživala, zbog mobinga koji je pretrpela. Međutim, sudija je donošenjem međupresude otklonila mogućnost da se odredi veštačenje. Na taj način nam je poručila da ona smatra da mobinga nema, pa nema razloga ni da se utvrdi visina naknade štete za Ranku”, kaže Marina Ivelja.

Suđenje Ranka Kašiković
Suđenje Ranka Kašiković

Specifično je i da je sudija sama odlučivala o zahtevu za njeno izuzeće.

“To je nečuveno. Odlučivala je i o zahtevu za izuzeće predsednika suda, iako o tome treba da odlučuje predsednik Višeg suda, a ne ona. Praktično nas je vratila u vreme Tita”, navodi Ivelja.

Zahtev za izuzeće sudije podnet je, kako navodi Ivelja, jer je Petrik Popović odlukom o međupresudi pokazala pristrasnost.

“Sudija je bila pristrasna tokom celog postupka. Ujedno, nama je bilo poznato da je njena ćerka bila zaposlena kod tuženog, tako da je ona trebalo sama sebe da izuzme. Očito zbog svojih interesa, ostala je da sudi u ovom predmetu”, zaključuje Ivelja.

Današnjem suđenju prisustvovali su i poslanici Demokratske stranke Dragana Rakić i Srđan Milivojević, kao i pokrajinski poslanik Danijel Kovačić.

Suđenje Ranka Kašiković
Suđenje Ranka Kašiković

“Sve ono što smo danas videli podsećalo je na preki sud 1944. godine i to sam i rekao sudji”, poručio je Milivojević.

Kako se Ranka zamerila SNS-u

Sve je počelo u novembru 2021. godine kada je Ranka Kašiković, pravna saradnica u Gerontološkom centru Subotica, dobila poziv na svečanu akademiju povodom 13 godina od osnivanja Srpske napredne stranke. Taj poziv je stigao posredno od koleginice iz Gerontološkog centra, a po nalogu direktorke Brankice Tešanović, ispričala je tada Ranka za Nova.rs.

“Zamolila sam je da me više ne obaveštava o takvim stvarima, jer nisam zainteresovana za to. Ona mi je samo odgovorila da ona to ne radi zato što to voli ili želi. Zamolila sam je da ipak prenese moju poruku, tamo gde treba, da ne želim prisustvujem političkim skupovima”, ispričala je tada Ranka i dodala da već sledećeg dana dobija mejl od direktorke u kom je obaveštena da se menja način njenog rada i njene obaveze.

Počeli su da joj se gomilaju poslovi, dobila je dodatna zaduženja u Gerontološkom centru u kom je radila deset godina, izopštavana je sa sastanaka, uskraćena joj je mogućnost odlaska na obuke i seminare.

“Svako jutro sam se budila sa mučninom, sa nagonom za povraćanje, vrtoglavicom i nesnosnom glavoboljom. Ona je bila toliko jaka, da lekovi više nisu pomagali, već sam došla dotle da sam glavobolju umirivala trodonima. Kad dođem kući s posla, ja jednostavno nisam mogla da funkcionišem, a imam dvoje maloletne dece”, navodi Ranka.

Ovakve okolnosti na radnom mestu nanele su štetu njenom zdravstvenom stanju, pa je bila prinuđena i da potraži pomoć psihijatra.

U međuvremenu je sa pozicije pravne saradnice u Gerontološkom centru prebačena u Gerontološki klub, na poziciju “domaćice kluba”.

Uporedo teče i njena pravna borba.

BONUS VIDEO: Kako prolaze uzbunjivači u Srbiji 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare