Foto:Nemanja Jovanović

Glasanje odbora Srpske napredne stranke i izjave visokih funkcionera koji traže smenu ministra Nebojše Stefanovića sa svih gradskih i republičkih funkcija čisto su zamajavanje javnosti, jer će sudbina ministra odbrane i predsednika Gradskog odbora SNS biti rešena razgovorom u četiri oka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocenjuju sagovornici portala Nova.rs.

Ministar Nebojša Stefanović postao je glavna tema nakon sednice Predsedništva SNS održane 5. maja, kada je kao što je Nova. rs pisala izdat nalog predsedniku Izvršnog odbora Darku Glišiću da do 17. maja svih 169 odbora moraju da se izjasne o poverenju Stefanoviću.

Glasanje je ubrzo počelo i odbor po odbor, kao po dogovoru, „otkazivao“ je Stefanoviću poverenje i tražio njegovu smenu.

Ministar je za to vreme ćutao i radio. Ako je suditi po oficijelnoj stranici Ministarstva odbrane, ali i po Tviter nalogu ministra vojnog – ništa od ovoga se ne dešava.
Stefanović koji je napadnut sa svih strana, redovno obavlja svoje ministarske dužnosti, kao da pet para ne daje za to što ga svi stranački odbori smenjuju uživo.

Stefanović: O tome sa predsednikom

Prva izjava za medije otkako je krenula hajka na njega, zvuči ovako:

Foto:MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

„U svojoj karijeri sam radio u skladu sa zakonom i nikada nisam učestvovao u bilo kakvim aktivnostima koje bi ugrozile niti predsednika Aleksandra Vučića niti članove njegove porodice. Da li sam pravio greške u svom radu? Sigurno. Za svoje greške sam uvek spreman da odgovaram. Ali da budem u fotelji večito niti mi pada napamet niti je to za mene prioritet“, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku nakon izjašnjavanja odbora SNS širom Srbije koji traže njegovu smenu sa javnih funkcija, ali funkcije predsednika Gradskog odbora SNS u Beogradu.

Stefanović je dodao da će se pre bilo kakve odluke konsultovati unutar stranke.

„Pre svega sa predsednikom čije poverenje imam da obavljam ovu funkciju, što je on više puta rekao. Kada budemo tu odluku doneli, bilo kakva ona bila, ja ću je saopštiti javno“, istakao je Stefanović.

Vučić: Pričaju o tome dva meseca

Glasanje o smeni Stefanovića počelo je u trenutku kada on nije bio u zemlji. U tom periodu govoreći o sudbini ministra odbrane Vučić je rekao:

„Zavisi od njega najviše, razgovaraćemo kad se vrati sa puta“.

Do razgovora očito još nije došlo jer je sada Aleksandar Vučić na putu. Ipak, uprkos tome poruku je poslao i iz inostranstva.

On je u intervjuu za TV Pink iz Praga, rekao da mediji govore o smeni Nebojše Stefanovića već dva meseca, ali da se to još nije dogodilo.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Pink

„Jedan od njih kaže: Biće smenjen zbog slika Danila Vučića i prisluškivanja Vučića. Pa zbog toga treba da bude uhapšen. To bi bio zločin da je radio, ja sam siguran da nije, inače ne bih razgovarao s njim. To bi bio zločin da prijateljima radite takvu stvar, to je državni udar. Problem je u tome što ti ljudi misle da je sitnica, jer kod njih prijateljstvo i zakoni ne postoje. Njih samo mržnja interesuje i to je jedino što mogu da ponude ljudima“, rekao je Vučić o Stefanoviću.

Bolje politička smena nego pravni progon

Član pokreta „Oslobođenje“ i bivši inspektor Uprave kriminalističke policije (UKP) Milan Dumanović ranije je za Nova.rs rekao da ovakav rasplet događaja odgovora i Vučiću i Stefanoviću i da će se očito završiti njihovim dogovorom.

Foto: Promo

„Mislim da je ovaj momenat izabran zato što Vučić trpi veliki pritisak zbog afere Belivuk i da se od njega traži da procesuira Nebojšu Stefanovića. On to ne sme da uradi, jer je Stefanovič dugo bio na mestu ministra i verovatno mnogo toga zna, tako da otvoreni sukob ni jednom ni drugom ne odgovara. Vučiću je zato najbezbolnije da ga politički ukloni. Sa druge strane, ukoliko su sve optužbe koje se stavljaju na teret Stefanoviću tačne, jasno je da bi on u najmanju ruku trebalo da bude uhapšen, tako da i njemu više odgovara politička smena nego pravni progon“, rekao je Dumanović.

Prelević: Verujem da crkavaju od smeha

Advokat i jedan od osnivača Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević za Nova.rs kaže da je Vučić na ovom primeru pokazao kakav je majstor zamajavanja i hipnoze naroda.

Božo Prelević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Danas je tema Stefanović, sutra će biti Lončar, pa Marija Obradović ili opet neki vođa navijača. Mi devet godina gledamo istu predstavu i Vučić to zamajavanje naroda radi fenomenalno. Skidam mu kapu. On je vrhunski majstor hipnoze i veselja, to mu je uža specijalnost. I ovo zamajavanje sa članovima stranke i odborima koji glasaju o smeni koordinatora svih službi bezbednosti je samo parodija demokratije i jedna besmislica“, rekao je Prelević.

Dalje zaključuje i da se zna ko o svemu odlučuje.

„Naravno da o tome odlučuje Vučić, a sve je ovo pokazna vežba kako će proći svako kome padne na pamet da ne bude 100 odsto poslušan. Ja zaista verujem da i Vučić i svi ti njegovi funkcioneri, koji učestvuju u ovakvim zamajavanjima crkavaju od smeha šta sve uspeju da prodaju“, kaže Prelević za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar