Nemanja Starović, državni sekretar
Nemanja Starović Foto: mfa.gov.rs

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je poseta predsednice Vlade Srbije severu Kosova i Metohije bila veoma uspešna i da je sprovedena zbog želje da se ohrabre Srbi koji tu žive i među kojima u poslednje vreme vlada zaista visok stepen uznemirenja.

Takva situacija je već godinama unazad, posebno u poslednjih godinu i po dana, od kako se na čelu privremenih institucija samouprave u Prištini nalazi Aljbin Kurti, smatra Nemanja Starović.

„Dobro je što je predsednica Vlade Ana Brnabić imala priliku da poseti tri od četiri opštine na severu KiM i da ponovi poruke umirenja. Pogledajte samo koliko puta su se tokom njenog obraćanja, ili pak obraćanja predsednika opštine sa severa, mogle čuti reči mir, tolerancija ili opstanak. To su ključne poruke“, kaže Starović.

On je za Prvi program Radio Beograda rekao da ne bi dovodio u direktnu vezu posetu predsednice Vlade sa usmenim sporazumom o ličnim kartama.

Ukazuje da bi po Briselskom sporazumu već dugi niz godina svi nosioci zvaničnih funkcija države Srbije morali da mogu nesmetano da se kreću po KiM.

Komentarišući imenovanje specijalnih izaslanika nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Starović kaže da je činjenica da se broj izaslanika povećao, ali da je od forme mnogo bitnija suština, prenosi RTS.

„Šta je to novo što će oni doneti sa sobom ili predložiti? To je naravno još uvek nejasno. Bitno je da mi iskažemo dobru volju i spremnost za svaku vrstu razgovora, uključujući i razgovore sa gospodinom Boneom i gospodinom Platnerom, i da iskažemo svoju spremnost na kompromisno rešenje. U isto vreme mislim da dvojca novih izaslanika moraju biti svesni da rezultat dijaloga ne može biti nekakvo binarno rešenje, gde će jedna strana dobiti sve, a druga strana ostati bez toga i biti ponižena“, kazao je Starović.

BONUS VIDEO Ana Brnabić stigla na Kosovo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar