Predsednica Vlade Srbije prvi put je posle dva mandata na toj funkciji posetila Kosovo. Njena pratnja, uključujući i vozilo u kojem se nalazila, morali su, kao i svi građani Srbije koji ulaze na Kosovo automobilima, da prelepe oznake države Srbije na registarskim tablicama.

Kako se može videti na snimcima, pri dolasku u Kosovsku Mitrovicu srpsku premijerku pratio je veliki broj službenih vozila pod rotacijom.

Foto: Printscreen/KoSSev

Sva vozila su imala tablice na kojima su državni simboli prelepljeni nalepnicama.

Nalepnice nisu imali automobili sa oznakama RKS.

Ana Brnabić u Kosovskoj Mitrovici Foto: KoSSev

Kako pregovarači Srbije i Kosova nisu postigli dogovor o trajnom rešenju za registarske tablice za vozila iz Srbije i Kosova, i dalje važi režim nalepnica.

To znači da vozači na svojim automobilima i s jedne i s druge strane prelepljuju državne simbole na tablicama.

To je morala da uradi i pratnja i vozilo premijerke Srbije Ane Brnabić.

Zbog tablica incidenti i barikade

Podsetimo, kriza oko registarskih oznaka prošle godine u septembru prouzrokovala je barikade i incidente na severu Kosova.

Okončana je dogovorom o prelepljivanju.

U međuvremenu, tačnije 1. septembra, stupila je na snagu i odluka vlade Kosova o preregistraciji svih vozila na „RKS“. Naime, vlasnici automobila sa registarskim tabilcama koje izdaje Srbija („PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ i „ĐA“) imaju rok od dva meseca, odnosno do 31. oktobra da svoja vozila preregistruju.

Ovim povodom, Srbima na Kosovu i Metohiji obratio se sam premijer Kosova, Aljbin Kurti,  i to na čistom srpskom jeziku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram