Poslanici dela opozicije zalepili su ostavke za članove Saveta REM-a na ulazna vrata te institucije, jer su bili sprečeni u tome da ih predaju. Vrata REM-a danas su bila zaključana.

Deo opozicije, koji je stao iza Protesta protiv nasilja, napisao je i odštampao ostavke za članove Saveta REM-a, koji bi trebalo da ih potpišu, a potom ih predaju predsedniku Narodne Skupštine Vladimiru Orliću.

Ostavka Olivere Zekić, kao predsednice Saveta, izdvojena je u odnosu na druge članove te institucije. U njoj piše:

FOTO TANJUG/ Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/ Marina Jancevic/bg

“Zbog potpune pasivnosti REM-a, suprotno zakonu, zbog promocije mržnje, agresije i kriminala u sferi elektronskih medija, u situaciji alarmantne eskalacije nasilja, podnosim neopozivu ostavku na mesto predsednice Saveta REM-a”.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tekst ostavke je isti i za još pet članova Saveta REM-a: Milorada Vukašinovića, Aleksandru Janković, Aleksandra Vitkovića, Radoja Kujovića i Višnju Aranđelović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odštampane ostavke danas su pokušale da predaju poslanice opozicije Dragana Rakić, Marinika Tepić, Jelena Jerinić i Sanda Rašković Ivić, ali su, kako su rekle, vrata REM-a bila zaključana. Rečeno im je da pisarnica ne radi i da treba da se najave.

Foto:ne davimo beograd

Radomir Lazović, jedan od lidera NDBG, rekao je danas da su ostavke članova REM-a zahtev sa Protesta protiv nasilja. On je naveo da je naša javnost prethodnu deceniju preplavljena nasiljem i mržnjom i da to dolazi sa televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Pročitajte još...

“U programima uživo, poput televizija Hepi i Pink, pozivalo se na ubistva, mahalo pištoljima, prikazivani su najstrašnji prizori mrtvih ljudi, prebijanja, ubijanja… Upravo je ova institucija nadležna i odgovorna da ovo spreči. Mi ovde ne govorimo o incidentu ili propustu, već o sistemskom neradu i odbijanju da se na bilo koji način mešaju u svoj posao“, rekao je Lazović.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsećamo, juče je opozicija održala sastanak na kom je dogovoreno da će danas zatražiti ostavke svih članova Saveta te institucije i dostaviti im tekst ostavki.

U četvrtak će otići ispred zgrade Vlade u vreme održavanja sednice i u Nemanjinu 11 odneti ostavke za ministra Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Foto:parlament.gov.rs

U ponedeljak je u Beogradu, Novom Sadu i više drugih gradova u Srbiji održan Protest protiv nasilja, a samo u prestonici okupilo se više od 50.000 građana.

Na protestu nije bilo političkih govora, ali jesu pročitani ključni zahtevi – momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa koji promovišu nasilje, agresiju nemoralna ponašanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje i agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks. Smena rukovodstva RTS zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, agresiju i kriminal. Oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i održavanje sednice Skupštine na kojoj će se razmotriti poverenje Vladi Srbije.

Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.

BONUS VIDEO Opozicija ušla u REM da preda odštampane ostavke, Zekić zaključala vrata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar