Predstavnici opozicionih stranaka u 11.55 okupili su se ispred REM-a, gde predaju ostavke članova Saveta te institucije. Nakon kraćeg govora, ušli su u zgradu te institucije, ali su vrata prostorija REM-a bila zaključana.

„Okupili smo se kako bi se članovima te institucije predali odštampan i spreman tekst ostavke. Reč je o zahtevu sa Protesta protiv nasilja. Naša javnost je prethodnu deceniju preplavljena nasiljem i mržnjom, što dolazi sa televizija sa nacionalnom frekvencijom. U programima uživo, poput televizija Hepi i Pink, pozivalo se na ubistva, mahalo pištoljima, prikazivani su najstrašnji prizori mrtvih ljudi, prebijanja, ubijanja… Upravo je ova institucija nadležna i odgovorna da ovo spreči. Mi ovde ne govorimo o incidentu ili propustu, već o sistemskom neradu i odbijanju da se na bilo koji način mešaju u svoj posao“, rekao je Radomir Lazović, jedan od lidera NDBG.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je naveo da jedini odgovor koji članovi Saveta REM-a mogu da urade su ostavke i naveo da se traži i oduzimanje nacionalnih frekvencija TV Pinku i Hepiju.

Lazović je podsetio i na sve zahteve koje je opozicija iznela na protestu i podsetio da su juče od predsednika Skupštine Vladimira Orlića zatražili hitnu sednicu Skupštine Srbije.

On je poručio da vlast ima rok do petka da ispuni zahteve i najavio da će, u slučaju da to ne uradi, protest biti održan u petak u Beogradu u 18 sati, ali i u drugim gradovima u Srbiji.

Marinika Tepić, potpredsednica SSP, pokazala je ispred REM-a kako izgledaju odštampane ostavke članova Saveta te institucije.

Ona je zajedno sa Draganom Rakić, poslanicom DS, pokušava da predaje ostavke, ali su, kako tvrde prisutni, prostorije zaključane.

„Kao što smo juče došli ispred zatvorenih vrata kod predsednika Skupštine, REM je zaključao prostorije“, rekla je Rakić.

Foto:ne davimo beograd

Jedan od zaposlenih koji im je na kratko otvorio vrata, rekao im je da moraju da zakažu.

„Najavite se“, naveo je on.

Sanda Rašković Ivić, Tepić, Rakić i Jelena Jerenić iz NDBG zalepile su ostavke na ulazna vrata u REM.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Tražimo ostavke Olivere Zekić i svih članova Saveta. Ovi ljudi su pored režima krivi što su nasilje i mržnju ušli u svaki dom, zbog nepostupanja po zakonu ili kršenja zakona. To je jedan od zahteva građana sa mirnog i dostojanstvenog protesta. Ne tražimo samo ostavke REM-a, već i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje su fabrike zla i promoteri nasilja Hepi i Pink“, rekla je Tepić i dodala je da je sa Pinka kontaminirano celo društvo.

„Došlo je pet poslanica da preda pet papira. Ti hrabri članovi REMa i ta hrabra Olivera Zekić nije smela da ih primi. Očekivali smo minimum etike, savesti… da mi ne treba ovo da radimo, već da oni sami podnesu ostavke. Svedočili ste koliko su hrabri, da su zaključali vrata“, navela je ona.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tepić je rekla da nije očekivala ovakav zid straha, mada je prethodnih dana vladala panika.

Jerinić je rekla da im je rečeno da pisarnica ne radi.

„Mi smo ostavke zalepili. Nije ovo prvi put. Juče predsednik Skupštine nije prihvatio zahtev za sazivanje sednice, iako je 84 poslanika taj zahtev potpisalo“, dodala je ona.

Rakić je izjavila da Orlić nije imao hrabrosti da primi svoje kolege.

„Danas vidimo zatvorena vrata još jedne institucije koja se finansira novcem građana. Da institucije imaju širom otvorena vrata za sve građane, a ne da budu zaključana“, rekla je Rakić.

Rašković Ivić navodi da je ovo kao psihijatar očekivala.

„Neko ko je uključen jako intenzivno u mentalno trovanje naroda, ko zatvara oči pred onim šta se dešava pred malim ekranima, a to upravo radi Zekić i njeno društvo, sigurno nije imao nameru i neće i ne može da primi nekoga ko će ga sa tim suočiti. Isto kao kada psihijatar psihotičnom čoveku kaže da sa njim nešto nije u redu, on to ne prihvata“, rekla je potpredsednica NS.

Podsećamo, juče je opozicija održala sastanak na kom je dogovoreno da će danas zatražiti ostavke svih članova Saveta te institucije i dostaviti im tekst ostavki.

U četvrtak će otići ispred zgrade Vlade u vreme održavanja sednice i u Nemanjinu 11 odneti ostavke za ministra Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sve vreme će građane pozivati na novi protest, koji je planiran za petak.

Podsećamo, u ponedeljak je u Beogradu, Novom Sadu i više drugih gradova u Srbiji održan protest protiv nasilja, a samo u prestonici okupilo se više od 50.000 građana.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na protestu nije bilo političkih govora, ali jesu pročitani ključni zahtevi – momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa koji promovišu nasilje, agresiju nemoralna ponašanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje i agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks. Smena rukovodstva RTS zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, agresiju i kriminal. Oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i održavanje sednice Skupštine na kojoj će se razmotriti poverenje Vladi Srbije.

Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.

BONUS VIDEO 20 minuta čiste mržnje na Pinku: Vučić nazvao ljude sa protesta hijenama i lešinarima koji koriste tragediju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare