Vladimir Bilčik Foto:N1

Zabrinutost zbog dominacije vladajuće stranke tokom poslednjih izbora u Srbiji, poziv vlastima u Beogradu da nastave sa reformama u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave i zahtev da se Briselu isporuče konkretni rezultati, to je deo deo preporuka iz nacrta godišnjeg izveštaja koji je za Evropski parlament pripremio izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Kako je objavio N1, Bilčik pozdravlja činjenicu da je EU i dalje strateški cilj Srbije i zadovoljan je što vlasti u Beorgadu nastavljaju da usklađuju propise sa standardima EU. Međutim, on ističe da će tempo evrointegracija zavisiti pre svega od vladavine prava i poštovanja osnovnih prava, ali i da je normalizacija odnosa sa Kosovom jedan od ključnih uslova za to.

Bilčik ističe važnost izveštaja o izborima u Srbiji koji su pripremjili OEBS/ODIHR-a, posebno činjenicu da je izborni proces bio efikasan, ali dodaje da veoma brine dominacija vladajućih stranaka, posebno u medijima i poziva vlasti da primene preporuke koje su navedene u izveštaju OEBS-a pre sledećeg izbornog ciklusa.

Žali i zbog odluke većeg dela opozicije da bojkotuje poslednje parlamentarne izbore u Srbiji.

„Ponovo naglašavam da je jedini način da osiguraju političku zastupljenost sopstvenih birača putem učešća u političkim i izbornim procesima“, navodi Bilčik u nacrtu izveštaja.

On pozdravlja ideju o pokretanju međupartijskog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, kao i incijalne poteze koje su povukle vlasti u Beorgadu i tamošnja parlamentarna većina, kako bi popravili izborne uslove, ali i naglašava da su potrebne i dodatne mere koje su navedene u zaključcima interpartijskog dijaloga.

U tom smislu, izvestilac za Srbiju poziva na saradnju proevropske političke snage u Srbiji.

„Pozivam na nastavak međupartijskog dijaloga u koji će biti uključeni svi relevatni akteri i proevropske političke snage u Srbiji“, naveo je Bilčik.

„Poziv da se dođe do pravde u slučaju nezakonitog rušenja“

On od vlasti u Beogradu traži da se fokusiranju na poštovanje osnovnih prava građana, ali prava manjina, ukljućujući i LGBT osobe, i traži da se pozabave strukturalnim nedostacima u oblasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

„Ponavljam poziv iz 2018. godine da se dođe do pravde, kada je u pitanju nezakonito rušenje privatne imovine u Beogradu“, dodaje Bilčik.

Od Srbije očekuje i da pruži konkretne rezultate, ali i da obezbedi efektivnu istragu u oblastima koje izazivaju posebnu brigu, kao što su pravosuđe, sloboda izražavanja i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, ukazuje na potrebu sprovođenja ustavnih reformi i jačanja nezavisnoti pravosuđa.

Iako smatra da je Skupština Srbije unapredila procedure za rad, ukazuje na potrebu daljeg poboljšanja zakonodavnih procesa, posebno povećanje transaprentnost istih, ali i jačanje društvenog dijaloga.

Poziv na aktivan dijalog sa Kosovom

Vladimir Bilčik u nacrtu izveštaja pozdravlja usvajanje medijske strategije i poziva na njenu primenu.

„Žalim zbog izostanka napretka kada su u pitanju medijske slobode, uvrede, uznemiravanje, pa i govor mržnje i očekujem od vlasti u Srbiji da sprovedu hitne mere kako bi garantovali slobodu izražavanja i nezavisnost medija“, navodi Bilčik.

On naglašava i neophodnost normalizacije odnosa Srbije i Kosova, navodeći da je to prioritet i ključni uslov za EU integracije.

„Pozivam na aktivan i konstruktivan angažman u dijalogu kojim upravlja EU i koji vodi Specijalni predstavnik, u potrazi za sveobuhvatnim i pravnoobavezujućim dokumentom koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom i pozivam na punu primenu do sada postignutih sporazuma“, navodi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Briga zbog odbrambene opreme iz Kine i vojne saradnje sa Rusijom

Bilčik izražava zabrinutost i zbog sve jače saradnje sa Kinom u oblasti bezbednosti.

„Zabrinut sam zbog rastuće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologija koji dolaze iz Narodne Republike Kine i nedovoljne transparentnosti u vezi sa nabavkama u sektoru bezbednosti. Zabrinutost ostaje i zbog bliske političke i vojne saradnje koju Srbija ima sa Rusijom“, naglašava Vladimkir Bilčik u nacrtu izveštaja.

On ponavlja stav da Srbija mora postepeno da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar