Foto: N1; Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u intervjuu za Slobodnu reč, koji je objavljen danas, da su za napredak Srbije ka Evropskoj uniji važne reforme, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje, ali i jačanje parlamentarne demokratije i funkcionisanje parlamenata.

„U svetlu posredovanja, koje je već postignuto međustranačkim dijalogom, spremni smo da nastavimo sa svojom ulogom u dijalogu“, poručio je Bilčik.

On je dodao da je parlament u Beogradu glavni i primarni partner za međustranački dijalog.

„Stoga moramo sačekati punopravni sastav Narodne skupštine i spremni smo da stupimo u kontakt sa novim predsednikom parlamenta kako bismo razgovarali o modalitetima za sledeću fazu međustranačkog dijaloga“, rekao je Bilčik.

On je dodao da postoji niz otvorenih zakonodavnih i institucionalnih pitanja koja su ostala otvorena posle prvog kruga međustranačkog dijaloga.

„Spremni smo da o tome razgovaramo sa novim rukovodstvom Narodne skupštine i da istražimo kako možemo najbolje da pomognemo u postizanju tih ciljeva širokim međustranačkim dijalogom, uzimajući u obzir preporuke Komisije o izbornim i političkim nedostacima u Srbiji“, naveo je Bilčik.

On je rekao da je dijalog sa Prištinom jedan od važnih, ali ne i jedini element šireg procesa pristupanja EU.

„Opšti napredak u vladavini prava je presudan, a kada govorimo o dijalogu Beograda i Prištine, sporazum moraju prihvatiti oba partnera i on mora da bude zasnovan na principima koji poštuju međunarodno pravo i ciljeve održivih i mirnih rešenja“, rekao je Bilčik.

Komentari

Svi komentari (0)