Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu i razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i rekao da je druga strana sve vreme pokušavala da izbegne dijalog, te da su samo o jednoj temi zaista i razgovarali - o nestalim osobama.

Obraćanje predsednika možete pratiti na ovom linku.

„Želeo sam pre svega da izvestim javnost u Srbiji o svemu onome što se dešavalo juče u Briselu, da položim račune i podnesem izveštaj građanima ove zemlje, da vas obavestim kada ćemo to da uradimo u parlamentu i kada ćemo to da uradimo sa onim političkim strankama koje žele da čuju stav republike Srbije po pitanju pregovora o KiM. 22. juna imaćemo sednicu Skupštine Srbije na kojoj ću govoriti podrobno i detaljno“,  rekao je Vučić.

Foto: BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS

Kad je reč o razgovorima sa Prištinom juče u Briselu, Vučić je rekao da je druga strana na sve načine pokušavala da izbegne dijalog.

„Juče je nastavljen dijalog Beograda i Prištine i to je bila najčudnija faza. Posle prespavane noći, mogu da potvrdim da sa neizvesnošću i potpunom sigurnošću, da oni koji su došli sa prištinske strane, želeli da nas nateraju da napustimo razgovore i da dijaloga ne bude. Sve što su radili, govorili i ostalo, govorilo je značilo „želimo da izbegnemo dijalog. Samo smo o jednoj temi na kratko govorili, oko nestalih osoba. A mi zaista želimo da pokušamo i da pokažemo da ne želimo nikoga da sakrijemo, a da istovremeno uspemo da se izborimo za to da prištinska strana omogući prilaz određenim mestima na KiM, da izvršimo iskopavanja i utvrdimo da li tamo ima zakopanih Srba“, rekao je Vučić i dodao:

„21 lokaciju smo ispitali, od tog asmo na četiri pronašli tela kako se pretpostavlja ubijenih Albanaca. Ništa nismo krili i na svaki njihov zahtev smo odgovorili i krenuli u posao“.

Jednom sam bio drzak

Vučić je rekao i da je u razgovoru sa Prištinom jednom bio drzak i to kada je Veljka Odalović nazvan Geringom.

Veljko Odalovic
Veljko Odalović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Kada je izgledalo da ćemo svi da postignemo neki dogovor i kada smo parafirali sa Hotijem kako to sve treb ada izgleda, onda smo kao ključni argument albanske strane dobili, „ne, ne, nije to suština“, i opet smo se mi pogledali, a onda su nam rekli suštin aje d ase smeni Veljko Odalović. Onda se vi nasmejete i pitate pa kako vi mislite da možete da odlučujete o tome ko će da bude na čelu naše radne grupe i komisije. Kako je njima to palo na pamet? Ta drskost i bezobzirnost. Onda smo dobili odgovor d aje Veljko Odalović Gering i Gebels srpske fašističke politike i kako moramo da ga sklonimo. Tada sam ja reagovao, preoštro verovatno i možda nije trebalo da na taj način reagujem, možda sam i uvredio gospodina Kurtija, ali sam uzvratio na brutalniji način nego što su bile njegove reči i ne mogu da kažem da sam se posle toga pokajao“, rekao je Vučić.

Četiri pitanja Prištine

Vučić je rekao i da je albanska strana za srpsku delegaciju imala četiri pitanja, a da je tokom početka obraćanja Kurti nekoliko puta pitao kada će Srbija priznati Kosovo.

„Oni su podigli četiri pitanja. On je na prvom, deset puta rekao priznanje Kosova, pa je ponavljao: „Kada, kada, kada“. Na to je dobio samo jedno: „Nikada“. Ja sam rekao da se on „detonirao“, vidim da su to posle komenatrisali, ali ja nisam umeo drugačije da objasnim. Čovek je valjda mislio da mi moramo da prihvatimo ono što oni kažu samo zato što se 10 puta pozivao na američkog predsednika Bajdena. Ja sam mu rekao da smo mi nezavisna zemlja i da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova u odnosu na SAD, iako se podrazumeva da izuzetno poštujemo SAD“.

Onda je, kako kaže Vučić, situacija postala još teža jer je kosovska strana iznela optužbe da se Srbija naoružava zbog njih.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Onda smo došli i do drugog predloga u kojem su rekli da pravimo Deklaraciju o miru. Te deklaracije mogu da naprave samo suverene i nezavisne države. Ali su na svaki način pokušali da upotrebe jednu dobru reč „mir“, a na tome smo insistirali mi na stabilizaciji prilika, na izbegavanju svake destabilizacije. To je bio pokušaj da iskoriste jednu dobru reč, a da proture priču o nezavisnosti. To je, naravno, bilo jasno i evropskim posrednicima, koji su na veoma fer način reagovali. Sledeći zahtev koji su oni isporučili, to su u stvari dva zahteva, jedan je da CEFTA ne bude više CEFTA, već SEFTA. Da biste vi videli u čemu je suština, jer sam video da naši novinari nisu to shvatili, oni to žele da bi moglo tu da bude Republic of Kosova i da bi mogli da ubace svoje državne simbole i da bi mogli da kažu da je Kosovo priznato u Srbiji, a da ne idemo pod onim sporazumom koji već imamo i koji odlično funkcioniše. Dakle, opet ista priča na mala cvrata da pokušaju to da urade“, objasnio je Vučić.

Odbijaju ZSO

Ono što je kaže bilo neverovatno jeste reakcija na Zajednicu srpkih opština.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Pošto je sastanak počeo insistiranjem na tome da u skladu sa svim onim što je potpisano moraju da se ispune obaveze prema Srbiji, koje su potpisali i oni i predstavnici EU vezano za Zajednicu srpskih opština. Oni su to odbijali, več su samo pričali o 14. februaru, a to je datum kad se Kurti rodio. Znači sve Vlade pre njegovog izbora i to što su radili i potpisivali ne postoji. sve Vlade koje su bile pre nnjega su nelegitimne i sporazumi ne važe. Moja molba i juče i danas, pre svega upućena Međunarodnoj zajednici je da vode računa, da nam se ne dogode incidenti, bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić.

Tada je kako kaže bio upozoren da ne provocira.

„Po njima su državne liturgije u Prištini provokacije i mi treba da se uzdržimo od toga, ako želimo da sačuvamo mir. Ostao sam nem 30 sekundi. Nije provokacija mokrenje u verskom objektu? Provokacija je jutarnja liturgija u srpskoj Pravoslavnoj crkvi. Onda razumete zašto se Srbi tako osećaju na KiM“, rekao je Vučić.

Korona se vraća na jesen

Predsednik Srbije je apelovao na građane da se vakcinišu, jer će se, kako je istakao, korona na jesen vratiti u težem obliku.

„Što se vakcina tiče, imamo ih dosta. Sramota je da neke zemlje imaju veći broj vakcinisanih od nas, a da mi imamo vakcine i ne vakcinišemo se. Korona će da se vrati, imaćemo je u teškom obliku na jesen, zato i gradimo bolnicu u Novom Sadu“, rekao je Vučić.

Najavio je da će u danima ispred nas, za sve građane koji su vakcinisani, krenuti isplata pomoći, gde će penzioneri proći odlično.

„Prihodi su nam dobri. Juče smo imali 43 milijarde, bolje je rezultat za dve milijarde. deficit će biti bolji, ali neću da se hvalim, jer želim da podstaknem ministre da troše pare na infrastrukturu, jer je to ono što nam podiže rast. To je za nas od presudnog značaja, i ključni razlog uspeha“, rekao je Vučić.

Ponosan na Andreja u mesnim zajednicama

Kad je reč o, kako kaže, napadima na njegovog brata, Vučić je rekao da je ponosan što je njegov brat viđen među redovima stranke koju voli.

Saopštenje za medije GO Narodne stranke Novi Sad
Foto: Facebook/zarkomicin

„To što se neko nalazi na slici, gde je u trećem redu, mene ponosi. Vi njega niste videli sa nekim kako puši tompus, videli ste ga sa narodom, gledajući kako može da pomogne stranci koju voli. Ja prihvatam da je to kriminal, ali to najbolje govori o onima koji nas na taj način napadaju“, rekao je Vučić.

On se dotakao i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i potpredsednice Marinike Tepić.

„Što se tiče Marinike Tepić, Beli Preletačević je celu svoju stranku zasnovao na takvoj osobi. Đilas je dobar biznismen, ali mu sada ne ide kako mu je išlo ranije, kada je bio na vlasti“, rekao je, između ostalog Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare