Goran Bogdanović i Rada Trajković Foto:N1

Predsednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu Rada Trajković izjavila je u emisiji "N1 direktno" da je pobeda Samoopredeljenja na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu proistekla iz podrške žena i mladih, da bi Srbi svakako trebalo da učestvuju u promenama na Kosovu koje je obećao Aljbin Kurti, te da je Srpskoj listi zagarantovan ulazak u Vladu. Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović smatra da pobeda Samoopredeljenja nije iznenađenje, kao i bi Srpska lista mogla da pokrene brojna pitanja koja bi mogla da poboljšaju položaj Srba na Kosovu, a koja nisu direktno vezana za dijalog sa Beogradom.

„Obično ovako ubedljiv rezultat proističe iz nečeg neverovatnog iz prošlosti – da su ga podržali žene i mladi“, rekla je Trajković.

„Nije me iznenadilo da Albanci nisu dali podršku OVK, to pokazuje da su Albanci svesni da žele pravdu, ma kako i s koje strane dolazila“, rekla je Trajković, dodajući da je predsednica Kosova Vjora Osmani, sa kojom je Aljbin Kurti, vođa Samooopredeljenja sklopio predizbornu koaliciju, odigrala značajnu ulogu.

Ona dodaje da su ovi izbori borba protiv kriminala i ekonomskih problema, „zato je i izašlo toliko ljudi“. Dodaje da je u Srbiji „malo jači kriminal“, odgovarajući na pitanje kako se može uporediti kriminal sa Kosovom.

Rada Trajković Foto:N1

Gosti TV N1 osvrnuli su se i na rezultat Srpske liste koja je, po svemu sudeću, osvojila svih 10 mandata rezervisanih za predstavnike srpske zajednice u Skupštini Kosova. Ustav Kosova predviđa mesta za predstavnike Srba u vladi, tako da će Kurti biti primoran na saradnju sa Srpskom listom.

„Srpska lista će svakako imati zagarantovano mesto u Vladi. Možda neće biti deo koalicije, ali biće deo Vlade“, kazala je Trajković i podsetila da na Kurtijevu izjavu da će dijalog sa Beogradom biti tek šesti prioritet njegove vlade, a Srpska lista je, prema njenim rečima, ipak organizacija formirana za sprovođenje rezultata dijaloga na terenu.

„Srpska lista je napravljena kao pregovarački projekat, da implementira ono što se u Briselu dogovoralo. Oni su prihvatali i davali ljude za implementaciju sporazuma“, podsetila je ona.

Trajković je rekla i da je prioritet Aljbina Kurtija uređenje prostora Kosova i obračun sa kriminalom i nepotizmom, i da stoga smatra da bi Srbi trebalo da budu deo te koalicije. Upitana da li bi prihvatila mesto u Vladi, da je lista na kojoj je bila prešla cenzus, Trajković je rekla da u njenoj inicijativi ima i mlađih ljudi i da bi svakako podržala da budu deo Kurtijevog sistema.

Bogdanović je rekao da je Srpska lista svaku pobedu od 2013. godine proglašavala istorijskom i da je njihov izborni uspeh sada već ustaljen, ali da su od tada ustaljeni i kako je naveo, glasanje u kolonama i pritisci na birače.

Goran Bogdanović Foto:N1

Bivši ministar nije saglasan sa tvrdnjama da Srpska lista reprezentuje jedinstvo srpske zajednice, jer jedinstvo, kako je naveo, nije da svi misle isto, već da se različite ideje objedine za isti cilj kao što je bio slučaj sa koalicijom „Povratak“ 2001. godine.

Ocenio je i da Srpska lista može da pokrene brojne teme koje bi poboljšale život Srba na Kosovu, a koje nisu vezane za dijalog i visoku politiku, ali to ne čini.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar