Srpska lista REUTERS/Florion Goga/Guliver

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je večeras posle parlamentarnih izbora na Kosovu da je Priština htela da umanji snagu Srpske liste da se u institucijama bori za svoj narod, ali da je "jedinstvom i slogom" taj plan osujećen i lista je osvojila svih 10 mandata, koliko je predviđeno za srpsku zajednicu na Kosovu.

Beta/Fonet

„Ovi izbori su održani u posebnim okolnostima, zbog pandemije i mnogih trikova kojim je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda i snagu Srpske liste da se u institucijama u Prištini bori za svoj narod. Jedinstvom i slogom smo osujetili te njihove namere. Želim da zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Direktoru kancelarije za KiM Petru Petkoviću“, rekao je Rakić.

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u emisiji „Hit tvit“ čestitao je Srpskoj listi na osvajanju svih 10 mandata.

Prema podacima koji se objavljuju na veb-stranici Centralne izborne komisije Kosova, Srpska lista ubedljivo vodi u svim opštinama sa srpskom većinom.

Tako je ta politička opcija u opštini Leposavić osvojila 81,47 odsto do sada prebrojanih glasova, u opštini Zvečan je osvojila 72 odsto, u Zubinom Potoku 92,55 odsto a u Severnoj Mitrovici 54,96 odsto glasova.

Približno isti rezultati su i u drugih šest opština u drugim delovima Kosova.

Na Kosovu su danas održani osmi parlamentarni izbori na Kosovu od 1999. godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Pravo glasa imalo je 1.794.862 gradjana, koji su glasali u 888 centara na celom Kosovu, na ukupno 2.382 biračka mesta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar