Foto: Nova.rs

Umesto da ih bira na konkursima, čak 22 direktora državnih preduzeća Vlada Srbije imenovala je kao vršioce dužnosti. Iako zakon dozvoljava da u tom statusu mogu da ostanu najduže godinu dana, najveći broj njih je u v.d. stanju godinama. Logika vlasti u ovim slučajevima je jasna - na čelne pozicije u državnim firmama dolaze poslušni i lako smenjivi kadrovi.

Na sajtu Ministarstva privrede objavljen je spisak sa više od 30 državnih kompanija koji podležu Zakonu o javnim preduzećima, što znači i obavezi da direktore biraju na konkursima. Iako je i status vršioca dužnosti dozvoljen, ali samo na godinu dana, imenovanje direktora u v.d. status pre je praksa nego izuzetak.

Prema istraživanju lista “Nova”, čak 22 direktora od ukupno 34 u preduzećima u kojima je vlasnik država nije izabrano na konkursu kako to nalaže zakon. Problem je još kompleksniji ako se ima u vidu da je najveći broj njih u statusu vršioca dužnosti godinama.

To je slučaj i sa rekorderom Zoranom Drobnjakom, koji je već devet godina u kontinuitetu v.d. direktor “Puteva Srbije”. Za tu poziciju konkurs je bio raspisan pre četiri godine, Drobnjak je rekao da će se prijaviti, ali rezultati javnog poziva do danas nisu obelodanjeni.

U v.d. statusu je i funkcioner SNS Milorad Grčić, koji je već pet godina na čelu EPS-a, jedne od najvećih državnih kompanija. Prethodno je u istom preduzeću bio direktor Kancelarije za društveno i odgovorno poslovanje, a kao v.d. direktor vodio je i RB Kolubara. Mediji su pisali da je pre dolaska u ova velika državna preduzeća vodio pečenjaru.

Među rekorderima po vremenu provedenom u v.d. statusu su i Dalibor Arbutina, direktor Nukleranih objekata, i Branko Gogić, prvi čovek JP Emisiona tehnika i veze, koje je Vlada Srbije na te pozicije postavila još 2014.

Da vlast ne namerava da odustane od ove prakse, pokazuju i nedavni izbori bivših ministara i funkcionera SPS i SNS Aleksandra Antića i Zorana Đorđevića, koji su postavljeni kao v.d. direktori Koridora Srbije i Pošte. Prethodno su te funkcije obavljali takođe partijski kadrovi – naprednjak Zoran Babić i Mira Petrović iz PUPS-a koji su takođe godinama bili u v.d. statusu.

Minić: Vršilac dužnosti može da bude smenjen preko noći

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija navodi za list “Nova” da Zakon o javnim preduzećima propisuje proceduru za smenjivanje direktora, a vršilac dužnosti može da bude smenjen preko noći.

“V.d. direktor ima veći odnos zavisnosti prema onom ko ga postavlja i osetljivi su na svaku vrstu političkog pritiska. Sadašnja vlast, kada je bila u opoziciji, obećavala je profesionalizaciju upravljanja, kada je napadala DS, ali u tom pogledu ništa nije urađeno”, kaže Minić.

Vučić ignoriše preporuke MMF

On podseća da su međunarodne finansijske institucije, pre svega MMF, pritiskale srpske vlasti da ukine v.d. status direktora javnih preduzeća.

“Premijerka je tada rekla da će o tome razgovarati, a onda je izašao predsednik SNS i rekao da on to ne da”, podseća Minić.

Međunarodni monetarni fond je još u januaru 2020. preporučio Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima. U suprotnom, kako su naveli, ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku.

Kako je preneo Insajder, Vučić je tada rekao da to neće dozvoliti.

“„Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori i da sve pozapošljavaju u u javni sektor. I da to ne može privatnik da izdrži. Sve je sistem spojenih sudova“, rekao je Vučić na TV Prva odgovarajući na pitanje da li će ukinuti v.d. stanje direktora javnih preduzeća.

On je naveo da ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost.

„Mi ne vodimo javna preduzeća kao privatnu firmu, nego kao da je to alajbegova slama“, rekao je Vučić, dodajući ipak da će delimično da usvoji preporuku MMF, ali nije naveo šta konkretno.

DRI tražio smenu Drobnjaka zbog v.d. statusa

Na v.d. status Zorana Drobnjaka, direktora “Puteva Srbije”, reagovala je Državna revizorksa institucija (DRI), koja je, kako je objavljeno u novembru 2020, u izveštaju o reviziji preporučila Nadzornom odboru “Puteva” da pokrene njegovu smenu.

Kako su ukazali revizori, Drobnjak više od šest godina obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora tog javnog preduzeća.

„To nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine“, ukazuju revizori.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar