Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da od 34 preduzeća, u kojima je država 100 odsto vlasnik, samo osam njih ima direktore koji su izabrani na konkursu.

Nenadić je, na konferenciji za novinare, rekao da tri preduzeća imaju direktore u vd zakonitom statusu, u 18 je istekao vd mandat, dok su u pet preduzeća direktori imenovani bez konkursa i nema podataka o statusu.

Nenadić je ukazao i da bi Agencija za sprečavanje korupcije trebalo da utvrdi kojim licima je po sili zakona prestala javna funkcija direktora, odnosno vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća, i da protiv onih koji nisu podneli izveštaje o imovini i prihodima po prestanku te javne funkcije pokrene postupak zbog kršenja Zakona i da o ishodu tog postupka obavesti javnost.

Oglašavanje, sponzorstvo, donacije su veliki problem javnih preduzeća, naveo je Nenadić i istakao da ih raduje da je u novoj Medijskoj strategiji prepoznat taj problem.

Pošto nas čekaju i izbori naredne godine, rekao je on, dobija na značaju pitanje mogućih zloupotreba u javnim preduzećima zarad izborne kampanje.

Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu (PETRA) za 2021. godinu obuhvatilo je ocenjivanje 33 preduzeća, 17 na republičkom i 16 na lokalnom nivou, na osnovu 30 indikatora, rekao je Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Najbolje rangirano preduzeće je Toplana Šabac, a najlošije MB Namenska koje nema funkcionalan sajt na srpskom jeziku, naveo je Minić.

Komentari

Svi komentari (0)