Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srbiju, gotovo na dnevnom nivou, potresaju afere u kojima se, kao vinovnici, razotrkivaju brojni javni funkcioneri, kao i nebrojene sumnje za zloupotrebu službenog položaja, saopštila je danas stranka Zajedno i ocenila da je Srbiji potrebna "tužilaška hrabrost" poput rumunske tužiteljke Laure Koveši.

Stranka Zajedno je navela da u Srbiji „firma od 100 dinara izvozi oružje noću, direktor policije kupuje stanove sebi i tastu za milion i po evra, za trenutnog minista policije još uvek se ne zna kako mu je ‘tetka’ poslala novac iz Kanade, a ministar odbrane osumnjičen je za umešanost u aferi ‘Krušik'“.

Naveli su i da je razotkrivena najveća plantaža marihuane u ovom delu Evrope, uz sumnju da su u nju umešani funkcioneri i predstavnici službi bezbednosti, a da je policajac koji je to razotkrio, „stavljen na listu za odstrel“.

Pročitajte još...

„Korupcija, malverzacije, sumnja na umešanost u kriminal na svakom koraku, jedna afera pokriva se drugom, uz odgovor čoveka koji svakodnevno izlazi iz ustavnih okvira, koji je preuzeo ulogu i tužioca i sudije: Pa šta!“, poručili su iz stranke Zajedno.

Oni su naglasili da je to posao javne tužiteljke Zagorke Dolovac, „čiji je lik već zaboravljen u javnosti, ali njeno ćutanje – nije zaboravljeno, niti će biti“.

„Umesto Zagorke Dolovac i drugih poniznih tužilaca, Srbiji je potrebna tužilačka hrabrost, poput čuvene Laure Koveši, koja će pokrenuti procese za svaku od brojnih afera koje su se nanizale u poslednjih deset godina i odgovorne izvesti pred lice pravde. Ako su mogle komšije iz Rumunije, možemo i mi!“, poručili su iz stranke Zajedno.

Apelovali su na tužilaštvo i sudstvo da ne zatvaraju oči pred aferama „koje se nižu kao na traci“, da otvore svoje fioke, izvade predmete i bez straha se odazovu svom časnom pozivu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare