Foto: FoNet

Dva dana nakon održanih kosovskih parlamentarnih izbora Samoopredeljenje, koje je ostvarilo ubedljivu pobedu, poslalo je poruku da buduća kosovska vlada, ukoliko je bude formirao Aljbin Kurti, neće forsirati primenu Vašingtonskog sporazuma.

Osim poslednje tačke ovog sporazuma – uzajamnog priznanja Kosova i Izraela, ostale tačke ne idu u korist Kosova, izjavila je za prištinske medije Aljbuljena Hadžiju iz LVV.

„Kad bi se ta lista okrenula naopako i da se uzme kao prva tačka priznanje i tu da se sve zaustavi. Ostale tačke ne idu u korist Kosova – slučaj Gazivoda, ekonomsko osnaživanje Srbije, odricanje od članstva u međunarodnim organizacijama – nećemo gurati ova pitanja napred“, rekla je Hadžiju za KTV.

Kako kaže – ne očekuje nikakav pritisak SAD po ovom pitanju.

Dodaje da je njena stranka čak i razgovarala sa američkim ambasadorom na Kosovu o tome.

A upravo je američki ambasador, Filip Kosnet, u intervjuu za RTK, nedavno – nakon što je Džozef Bajden preuzeo poziciju predsednika SAD, poručio da je Vašingtonski sporazum i dalje na snazi, ali sve dok u budućnosti „ne bude moguće uneti neke izmene“.

„Očekujem da ćemo nastaviti sa radom gradeći na već postignutim rezultatima“, poručio je tada.

Za razliku od Samoopredeljenja koje se od samog početka protivilo primeni Vašingtonskog sporazuma, odlazeća kosovska vlada predvođena Avdulahom Hotijem, imala je drugačiji stav i instistirala je na primeni dogovorenih obaveza.

Ujedno su takođe stizale kritike iz Prištine na račun Beograda zbog onoga što su videli kao kršenje tačke sporazuma o zabrani lobiranja Beograda za povlačenje priznanja Kosova.

Beograd je takođe optuživao Prištinu za nepoštovanje ovog sporazuma, a poslednji put je to učinio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Dobili smo informaciju da Albanci pokušavaju da u Konferenciju ustavnih sudova učlane Kosovo kao međunarodnu instituciju ukoliko se pokaže početkom marta da je to istina – onda to znači da Priština ne poštuje nijednu normu iz Vašingtonskog sporazuma“, poručio je Vučić u večernjim satima u nedelju nakon zatvaranja biračkih mesta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar