Ambasador Izraela u studiju TV PRva

Puno polemike, pa i hitne i oštre reakcije srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, izazvalo je jutrošnje gostovanje izraelskog ambasadora Jahela Vilana na televiziji Prva, kada su njegove reči protumačene kao otkriće da je Srbija Vašingtonskim sporazumom priznala Kosovo. Prenosimo šta je ambasador Izraela u Srbiji tačno rekao.

Dok je govorio o novim sukobima između Izraela i Palestine, voditelj TV Prva postavio je pitanje ambasadoru zbog čega je njegova zemlja priznala Kosovo, s obzirom na to da imaju nerešenu situaciju na sopstvenoj teritoriji.

„To je, naravno, potpuno druga tema. Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom. Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova posebno sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ja ne pokušavam da se krijem iza toga. Tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina u toku kojih nismo priznali Kosovo. To je definitivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa“, rekao je Vilan.

Govoreći o tome da li bi možda mogli da revidiraju odluku, kaže:

„Ne bih želeo da ostavim bilo kakvog prostora za optimizam, bez nekog dobrog razloga. Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut. Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će preseliti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim ni jedan razlog zašto bi Izrael u ovom trenutku povukao svoje priznanje Kosova, sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz tog sporazuma“.

Na pitanje da li je video dokument koji je Srbija potpisala u Vašingtonu, ambasador je rekao:

„Ne razumem pitanje. Ne, zašto bih ja video taj dokument? To nije moj sporazum, to je sporazum između Srbije i Amerike. Ja nisam video demanti ni od strane Amerike ni od strane Srbije da je to potpisano. Zato ne znam zašto me pitate da li sam video papir. Nisam video ni da neko u Srbiji, predsednik ili neko drugi da je rekao da nisu potpisali taj sporazum sa Trampovom administracijom. Dokument je tu, on postoji koliko ja znam“, rekao je ambasador Izraela.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar