Nenad Prokić, Čedomir Jovanović, Đorđe Vukadinović Foto:N1/Vesna Lalić/Goran Srdanov/Nova.rs

Lider LDP Čedomir Jovanović nosilac je manjinske izborne liste u Vojvodini, a na njoj se nalaze i brojni članovi te partije kao kandidati za pokrajinske poslanike. Međutim, ovo nije prvi pokušaj stranaka ili pojedinaca da se preko manjina domognu nižeg cenzusa, poslaničkog ili odborničkog mesta. Isto su pokušali Đorđe Vukadinović, koji je bio kandidat vlaške izborne liste, i Nenad Prokić, kandidat stranke Muamera Zukorlića na prošlim beogradskim izborima, ali i članovi Romske narodne partije, među kojima nije bilo nijednog Roma.

Čedomir Jovanović pokušaće da „progura“ svoju stranku u vojvođanski parlament preko manjinske liste „Koalicija za mir“, koju zvanično čine Bošnjačka građanska stranka (BGS) i Stranka Crnogoraca (SC). Međutim, na njoj se nalaze i članovi LDP-a sa pokrajinskog nivoa.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jovanović je isto pokušao i preko izborne liste na republičkom nivo, koju osim BGS i SC čine još LDP, Vlaška narodna stranka, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, Akcione mreže i asocijacije romskih organizacija, Udruženje građana “Rumuni Homolja” i Skaska. Međutim, Republička izborna komisija odbila je njihov zahtev da im se dodeli status manjinske kolacije kao neblagovremen.

Satus nacionalnih manjina strankama i koalicijama automatski olakšava ulazak u parlament. Granica za ulazak manjina u Skupštinu nije unapred određena, već zavisi od broja izašlih birača i poništenih glasačkih listića.

Tako je na prethodnim izborima u Vojvodini on iznosio manje od 8.000 glasova, dok na republičkim parlamentarnim izborima se kreće od 11.000 do 20.000 glasova.

Mogućnost da kao manjina uđe u parlament posle izbora 2012. godine iskoristio je Nikola Tulimirović, lider pokreta Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO), koji je zvanično bio predstavljen kao zaštitnik vlaške izborne manjine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na istoj listi, pod rednim brojem „dva“, bio je i Đorđe Vukadinović, ali je NOPO tada na izborima osvojio samo jedan poslanički mandat, pa urednik Nove srpske političke misli tada nije uspeo da uđe u parlament.

Kako su mediji tada pisali, zakon je tada predviđao da manjinska stranka nije ona koju čine pripadnici neke nacionalne manjine, nego ona koja zastupa njihove nacionalne interese, pa je i NOPO tu odredbu iskoristio. Tada se pričalo da na njihovoj listi nije bilo nijednog Vlaha.

Romska demokratska stranka bez ijednog Roma

Iznenađenje na izborima te 2012. godine dogodilo se u Novom Sadu, gde je Romska demokratska stranka osvojila 6,7 odsto glasova i pravo na šest odbornika u Skupštini grada.

Kuriozitet je, međutim, da na listi odbornika te stranke nije bilo nijednog pripadnika romske nacionalne zajednice. Kako je tada izjavio Nikola Ćirović iz RDS, problem je što među romskom populacijom nije bilo mnogo obrazovanih ljudi.

„Odbornici ipak moraju da ispunjavaju određene uslove za tu funkciju. Stoga, nije čudno da na odborničkoj listi nemamo Roma, ali to ne znači da nećemo raditi u njihovu korist“, rekao je Ćirović tada za „Blic“.

Preko manjinske liste Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, koja je učestvovala na izborima u Beogradu pre dve godine, kandidovao se nekadašnji LDP-ovac Nenad Prokić. On je bio prvi na toj listi, ali ona nije uspela da pređe ni taj manjinski cenzus.

Nenad Prokić Foto:N1

Prokić je tada rekao da je bio u koaliciji sa Zukorilićem dok je bio u članu LDP-a, te da njegova stranka nema gradski i opštinski odbor i da namerava da im pomogne da se etabliraju u Beogradu.

„Da pokažem ostalima da mogu da dođu u Beograd. Ovo je ozdravljenje politike na dug period“, zaključio je Prokić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare