Milan Urošević Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevački političar Milan Urošević na predstojećim izborima 21. juna, biće kandidat i vlasti i opozicije. Koliko god da zvuči neverovatno, ovaj scenario je izvodljiv na srpskoj političkoj pozornici. Urošević je kao član predsedništva  Srpskog pokreta obnove (SPO) kandidat za narodnog poslanika na listi vladajuće SNS, dok je na loklalnim izborima u Kragujevcu, njegova stranka u opozicionoj koaliciji sa bivšim gradonačelnikom  Veroljubom Stevanovićem.

Ovaj „politički fenomen“ tokom predizborne kampanje, na društvenim mrežama otvorio je brojne diskusije o paradoksu na srpskoj političkoj sceni – kako je moguće da jedan političar istovremeno bude kandidat i vlasti i opozicije. Međutim, ova pojava, iako neuobičajena i nelogična, ipak je moguća, pa čak i zakonita, jer je političarima dozvoljeno da  budu i odbornci i poslanici u isto vreme, objašnjava za naš portal Bojan Klačar izvršni direktor CESID-a. On navodi i da čvrstina koalicija nije istovetna na republičkom i lokalnom nivou, pa je zbog toga u praksi moguća ovakva situacija.

„Ovo nam govori da je klijentelizam jedno od obeležja našeg stranačkog života i da ideologije nisu u prvom planu. Slučaj političara iz Kragujevca svedoči o velikoj krizi političkih stranaka i stranačkog sistema“, kaže Klačar, dodajući da do ovakvih pojava na političkoj sceni dolazi zbog lošeg izbornog sistema.

„Imamo sistem koji podstiče neodgovornost i punu zavisnost od stranačkih lista i sistem u kome pojedinci ne mogu biti ni nagrađeni za svoje poteze, ali ni kažnjeni za loš rad ili odluke“ smatra on, ocenjujući da „ovo nije uobičajeno čak ni za srpske prilike, gde smo videli razne nelogične stvari“.

„Podržavam Vučića, ali ne želim da nas Nikolići drže kao taoce“

Glavni akter ove političke „nelogičnosti“ Milan Urošević za portal Nova.rs kaže da je veran jednoj ideologiji i da za razliku od brojnih političara sa srpske scene, nikada nije menjao stranku. Smatra da je njegova kandidatura na parlamentarnoj listi potpuno legitimna i da mu je cilj, da kao  narodni poslanik  bude spona izmedju republičke i lokalne vlasti.

„Ja nikada nisam krio da podržavam republičku vlast, ali sam sa druge strane otvoreno pokazivao da sam najžešća opozicija svemu što radi lokalni SNS  u Kragujevcu. Mi smo kao građani i ceo grad, već godinama taoci porodice Nikolić, koja je lošim potezima devastirala i unazadila Kragujevac, koji bi prema svim parametrima trebalo da bude među vodećim gradovima u Srbiji“, kaže Urošević.

„Protiv sam svega što Kragujevcu čine Nikolići“ Foto: Aleksandra Petrović

Neslaganje sa politikom koji vodi Radomir Nikolić, navelo ga je kako tvrdi  da na lokalnom nivou, kao predsednik Gradskog odbora SPO-a, napravi koaliciju koja nije usaglašena sa republičkim „modelom“ pa tako na  lokalne izbore  izlazi u savezu sa Veroljubom Stevanovićem koji predvodi koaliciju „Svi na ovu stranu“.

„Ja vrlo pragmatično gledam na to. Na lokalne izbore izlazimo sa konkretnim projektima, a da bismo sutra realizovali sve ovo o čemu pričamo u kampanji, neophodna nam je dobra saradnja sa republičkom vlašću, pa ko god to bio. U Republici se vodi visoka politika, a na lokalu je ‘život’. Zbog toga smatram da učešće lokalnih političara u radu  parlamenta može da doprinese bržem i efikasnijem ostvarivanju planova u lokalnoj sredini“, objašnjava Urošević svoje motive.

On navodi da mu nije cilj gomilanje funkcija, već kako kaže „otvaranje vrata“ za lokalne teme u  brojnim institucijama.

Milan Urošević (35) pripada generaciji mlađih srpskih političara, ali je kako tvrdi u politici „od malih nogu“ jer potiče iz porodice koja je učestvovala u osnivanju Srpskog pokreta obnove. Zbog toga, ne vidi ništa sporno što je kao visoki funkcioner stranke kandidovan za poslanika.

Na listi SNS „Aleksandar Vučić – za našu decu“, Urošević je kandidat pod rednim brojem 130, dok je na lokalnim izborima odmah iza nosioca liste, Veroljuba Stevanovića. Hipotetički, u zavisnosti od izbornih rezultata i postizbornih koalicija, mogao bi da osvoji oba mandata i uskoro postane narodni poslanik i odbornik.

Istini za volju, ovaj kragujevački političar nije jedini koji na predstojeće izbore izlazi na dve liste. U poslaničkim klupama mogao bi da se sretne sa svojim koalicionim partnerom Veroljubom Stevanovićem, koji na parlamentarne izbore izlazi kao  kandidat i potpredsednik stranke „Zdrava Srbija“ Milana Stamatovića iz Čajetine.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare