Čeda nosilac liste Bošnjaka i Crnogoraca u Vojvodini

Politika 09. jun. 202011:47 > 12:01
Podeli:
Čeda
Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović na predstojećim izborima u Vojvodini nosilac je manjinske liste “Koalicija za mir”, koju čine Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca, a na kojoj se nalaze i članovi LDP-a. Jovanović je pokušao i od Republičke izborne komisije da dobije saglasnost da njegova koalicija i na parlamentarnim izborima dobije status manjinske, ali je njegov zahtev odbijen kao "neblagovremen".

Liberalno demokratska partija će i na pokrajinskom i na republičkom nivou na izbore izaći u koaliciji sa Bošnjačkom građanskom strankom (BGS) i Strankom Crnogoraca (SG). Međutim, na izborima u Vojvodini LDP se ne pominje kao članica „Koalicije za mir“, iako je lider te partije označen kao njen nosilac liste.

Sa druge strane, na nivu Republike LDP će predvoditi koaliciju sa BGS i SC, ali i sa još nekim strankama i pokretima, poput Vlaške narodne stranke, Udruženja Jugoslovena u Srbiji, Akcione mreže i asocijacije romskih organizacija, Udruženje građana „Rumuni Homolja“ i Skaska.

U Rešenju Pokrajinske izborne komisije navodi se da je utvrđeno uvidom u Registar političkih stranaka, kao i u Statut, Program i osnivačke akte političkih stranaka koje čine koaliciju, da su BGS i SC stranke nacionalnih manjina, kao i da „Koalicija za mir“ ispunjava uslove da joj se utvrdi položaj koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Kako se navodi u Rešenju PIK-a, njihov osnovni cilj biće „predstavljanje i zastupanje interesa bošnjačke i crnogorske nacionalne manjine i zaštita i poboljšanje prava njihovih pripadnika“.

Niži cenzus za manjine

Dodeljivanje statusa manjinske koalicije automatski znači i niži cenzus za ulazak u vojvođanski parlament, a koliko on iznosi zavisi od broja birača koji su izašli na izbore i nevažećih listića. Primera radi, na prethodnim pokrajinskim izborima manjinskim listama bilo je potrebno nešto manje od 8.000 glasova za ulazak u vojvođanski parlament.

Kako su za Nova.rs rekli u manjinskim partijama, na republičkim izborima u najboljem slučaju manjinama je potrebno oko 11.000, a u najgorem oko 20.000 glasova za prelazak cenzusa, odnosno prirodnog praga.

Ipak, LDP neće imati priliku da na parlamentarnim izborima nastupi kao članica manjinske koalicije, jer je Republička izborna komisija odbila njihov zahtev. U Rešenju koji je doneo RIK navodi se da je taj zahtev bio neblagovremen.

Foto:Privatna arhiva

Republička izborna komisija u tom dokumentu podseća da RIK odlučuje o tome da li podnosilac izborne liste ima status političke stranke nacionalnih manjina ili koalicije stranaka nacionalnih manjina posebnim rešenjem, a na predlog predlog podnosioca izborne liste, koji mora biti dostavljen pri podnošenju izborne liste. RIK je zaključila da je taj predlog ovlašćeno lice „Koalicije za mir“ dostavilo tri dana nakon podnošenja izborne liste, zbog čega se on smatra neblagovremenim. Na ovo rešenje može se podneti prigovor RIK-u u roku od 24 sata, odnosno u ovom slučaju u toku današnjeg dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram