Boško Obradović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

U noći kad je na beogradskim ulicama partijska policija branila mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, lider Dveri ustao je u njegovu odbranu.

Naime, Boško Obradović napisao je na Tviteru sledeće sramne reči:

„Kome smetaju ljudi koji su, uprkos svim manama, stali na čelo naroda i sprečili novi genocid nad Srbima, treći u 20. veku, i stvorili RS – najveću srpsku pobedu u poslednjih 100 godina? Oni zbog toga zaslužuju ne murale već spomenike za života i prve strane u istorijskim čitankama. Za to vreme dok nam vladajući režim skreće pažnju raznim medijskim zaluđivanjima, pored nas prolaze sav kriminal i korupcija u vrhu vlasti, masovna poskupljenja, namešteni tenderi, preplaćeni infrastrukturni radovi, RIO TINTO, zagađenje vazduha, sudska zaštita bankarskih derikoža…“.

PROČITAJTE JOŠ:

Reakcije ispod ovog tvita bile su i te kako negativne po Obradovića:

Boško Obradović već je u svojoj političkoj karijeri zastupao ekstremno desničarske stavove, poput pohvala na račun faštiste i saradnika Nemaca u Drugom svetskom ratu Dimitrija Ljotića.

„Nisam jugoslovenski orijentisan i nisam za kolaboraciju u Drugom svetskom ratu, ali mi je bliska ideja pokušaja da se napravi politika zasnovana na hrišćanskom pogledu na svet. Ima stvari koje mi se lično sviđaju u onome što je Dimitrije Ljotić pisao u svojim političkim govorima“, rekao je svojevremeno u Utisku nedelje Obradović.

Njemu kao podsetnik evo ko je zapravo bio Ljotić. Prvi čovek „Združene borbene organizacije rada“ (ZBOR) zastupao je otvoreno antisemitske i antikomunističke organizacije, čiji je jedan od ideologa bio takođe antisemitski nastrojeni vladika Nikolaj Velimirović. U brošurama štampanim u Beogradu tako piše da se „jevrejstvo mora brzo i energično likvidirati, jer u protivnom slučaju neminovna je propast hrišćanske civilizacije i hrišćanskog sveta“.

Dimitrije Ljotic
Dimitrije Ljotić Foto:Wikipedia/Public domain

Ova organizacija je učestvovala na izborima, ali dobijala je podršku koja je bila manja od jedan odsto onih koji su izašli na glasanje.

Nakon okupacije Srbije, Nemci su zabranili delovanje svih političkih partija, osim pokreta „Zbor“, koji je bio otvoren za kolaboraciju s nacistima. Iz ovog pokreta se uskoro formira paravojna formacija „Ljotićevci“, koji su uživali podršku okupatora. Oni kasnije izrastaju u Srpski dobrovoljački korpus (SDK), koji je činio glavnu snagu nacističkog saradnika jedinica Milana Nedića.

Ljotić je od okupatora 7. jula 1941. dobio titulu „izvanredni komesar za obnovu Smedereva“. Činjenica zbog koje je Ljotić bio izrazito omražen među Srbima je da je su njegovi vojnici aktivno pomagali nacistima pri izvršenju mnogih ratnih zločina. Najveća sramota koju su počinili Ljotićevci sigurno je njihovo učešće u masakru u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine, kad su zajedno s Nemcima učestvovali u pogubljenju 3.000 građana, među kojima je bilo nekoliko stotina učenika kragujevačkih škola.

Da predstavnici Dveri vole da prekidaju sednice, upadaju na skupove i pokušavaju na silu da nametnu svoj stav dokazuje i snimak iz 2008. godine kad su pokušali da prekinu tribinu Peščanika u Pančevu. Promociju 10. knjige Peščanik FM, koja je održana u Pančevu 01.03.2008. pokušala je da prekine grupa pripadnika organizacije Sabor srpskih Dveri.

Učesnici promocije bili su: Biljana Srbljanović, Milutin Petrović i Srđa Popović, a voditelji Svetlana Lukić i Nenad Živković. Usred govora i debate, Boško Obradović je ustao i rekao da „ima nešto da kaže“.

„Ne možete više da pričate, rekli ste šta ste imali“, urlao je Boško.

Nakon što su ga opomenuli nije hteo da sedne, a onda je nastala opšta pometnja. Pogledajte kako je to izgledalo:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare