Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Ono što sigurno nije opcija za Dveri to je pasivni bojkot izbora kao prošle godine, koji bi kao posledicu imao prepuštanje Srbije vladavini SNS još četiri godine bez opozicije u Skupštini, što bi bilo ravno katastrofi”, kaže u intervjuu za novine Nova lider Dveri Boško Obradović govoreći o tome šta je opoziciji za činiti nakon propasti dijaloga o izbornim uslovima.

Konačnu odluka o izlasku na izbore Dveri će doneti nakon završetka međustranačkog dijaloga bez stranih posrednika u Narodnoj skupštini, a lider Dveri kaže i da je redovno u kontaktu sa ostalim liderima opozicije. Uprkos tome što su mu mnogi prišivali etiketu da sarađuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pogotovu posle objavljenih fotografija sa koktela organizovanog nakon razgovora sa Delegacijom Republike Srpske.

Čini se da su razgovori oko izbornih uslova sa predstavnicima vlasti i EP propali. Šta sad?

Кo se nadao u pomoć evroparlamentaraca sada nema pravo da bude razočaran i ljut. Oni su i prošle godine priznali nedemokratske izbore. Oni imaju svoje šeme i kombinacije sa Vučićem i spremni su da žrtvuju srpsku demokratiju zarad tih dogovora iza scene. Veći problem je što oni u opoziciji koji su verovali u podršku Evropskog parlamenta sada nemaju rezervni plan i ne znaju šta da rade pošto su izigrani od strane svojih evropskih prijatelja.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Da li idete na izbore?

Odluku o tome doneće Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri nakon završetka međustranačkog dijaloga bez stranih posrednika u Narodnoj skupštini. Tek na osnovu rezultata oba koloseka dijaloga između vlasti i opozicije, sa i bez stranih posrednika, znaćemo da li ima poboljšanja
izbornih uslova ili ne, i prema tome doneti odluku. Pred nama su dva puta: izlazak na izbore bez obzira što i sa određenim poboljšanjima izborni uslovi neće biti slobodni i pošteni, ili izlazak na ulice da na taj način nastavimo pregovore sa vlastima. Ono što sigurno nije opcija za Dveri to je
pasivni bojkot izbora kao prošle godine, koji bi kao posledicu imao prepuštanje Srbije vladavini SNS još četiri godine bez opozicije u Skupštini, što bi bilo ravno katastrofi. Кoliko god vlast bila loša i konstantno zamajavala javnost sa raznim medijskim skretanjima pažnje sa kriminala i korupcije u svojim redovima, novih poskupljenja i zaduženja, ekonomskih i ekoloških problema – toliko odgovornost snosi i opozicija koja godinu dana od završetka bojkota nije imala niti jednu zajedničku akciju protiv vlasti.

Vašu odluku da učestvujete u pregovorima sa predstavnicima vlasti na drugom koloseku dijaloga, deo opozicije sa kojom ste sarađivali nije podržala. Stiče se utisak da sa vama više neće ni razgovarati o nekoj daljoj saradnji. Da li je to tačno?

Srpski pokret Dveri je nezavisna politička organizacija i ne podnosi račune nikome ni u vlasti ni u opoziciji. Učestvujemo na oba koloseka dijaloga da bismo izvukli maksimum boljih uslova za izbore, a od toga će imati koristi sve kolege u opoziciji a ne samo mi.

Vučić me je zloupotrebio za prljavi marketing

Rekli ste nedavno da ste se pokajali što ste otišli na ovaj koktel. Možete li da pojasnite?

Priznao sam da je bila greška dozvoliti vlastima da zloupotrebe našu dobru volju da prisustvujemo razgovoru sa delegacijom Republike Srpske, koju su činili njihova i vlast i opozicija, o čemu niko u Srbiji nije izvestio. Кoliko se sećam, ovo je prvi put da su se za jednim stolom našli predstavnici i vlasti i opozicije sa obe strane Drine. I njihova opozicija trpela je iste kritike u RS zašto su otišli na sastanak sa Dodikom i Vučićem. Razgovaralo se veoma ozbiljno više od tri sata o temi ugroženosti RS. O tome niko ništa nije objavio, ali su zato slike sa lažnog
koktela namerno puštene u javnost. Nije greška u tome što smo otišli na razgovor sa predstavnicima RS već u tome što smo zanemarili da će Aleksandar Vučić to zloupotrebiti za svoj prljavi marketing. Dodatni dokaz za to je da ni režimski mediji ništa nisu objavili u vezi sa ovim sastankom jer bi tako mi iz opozicije iz Srbije i RS bili prikazani kao odgovorni ljudi i patriote, a to ni Vučić ni Dodik nisu želeli da dozvole.

Da li je vaš odlazak na koktel koji je organizovao Vučić bila konačna tačka razlaza?

Ne volim nikakve a posebno ne Vučićeve koktele. Već trideset godina živimo u istom korumpiranom političkom sistemu koji se ne menja bez obzira na promene na vlasti. Naša ideja je promena sistema i da izađemo iz tog začaranog kruga istih političkih faca koje drže monopol na bavljenje politikom.

Jeste li uopšte od tada razgovarali sa bilo kojim od lidera bojkot opozicije?

Jesam. Imam redovnu komunikaciju sa svim liderima opozicije. Dveri su uvek tačka normalne komunikacije, sabiranja i saradnje, bez obzira na sve naše ideološke i političke razlike i povremena međusobna trvenja.

Dragan Đilas je rekao da neće sarađivati ni sa kim ko bude učestvovao u radnim telima predloženim u dijalogu. Da li biste vi učestvovali u ovim telima? Mislite li da ima svrhe?

Iskreno, ne sviđa mi se taj monopolistički pristup koji Đilas sebi dozvoljava u srpskoj opoziciji. Ako je SSP najveća opoziciona stranka na građanskoj, levoj strani političkog spektra, onda su to Dveri na patriotskoj, desnoj strani. Možemo da sarađujemo samo na ravnopravnim osnovama. Srpski pokret Dveri neće nikome biti privezak. Niti mi je Vučić tata, niti mi je Đilas mama. Mi smo Dveri, treći put u srpskoj politici. Nikada nismo bili na vlasti, predstavljamo novu generaciju
srpskih političara, iza nas nema afera, imamo najbolji politički program koji nam konstantno kradu i iz vlasti i iz opozicije, što mi pozdravljamo kao dokaz da je najbolji. O učešću u primeni zaključaka koje su predložili evroparlamentarci odlučiće Predsedništvo Dveri ovih dana. Opcija jedan je da uđemo u radna tela i tamo nastavimo borbu za poboljšanje izbornih uslova, a opcija dva je da to ne učinimo jer im se ne može verovati u dobre namere.

Ukoliko vas ne budu pozvali u neke buduće saveze, kako će Dveri nastupati na budućim izborima?

Mi smo jedini unutar bojkot opozicije ponudili konkretnu platformu za saradnju u sedam tačaka: da se svi javno obavežemo da nema saradnje sa SNS posle izbora, da se međusobno ne napadamo, da pozovemo građane da masovno izađu na izbore i glasaju protiv vlasti, da se obratimo i razočaranim dosadašnjim biračima vlasti i ponudimo im konkretan program za
ispravljanje nepravdi koje smo doživeli za vreme sadašnjeg režima, da se zajednički organizujemo na biračkim mestima u borbi protiv izborne krađe… Odgovor nismo dobili i čekamo ga do kraja septembra, što se poklapa sa završetkom dijaloga bez stranih posrednika u Skupštini, a onda ćemo odlučiti šta dalje. Od 1. oktobra nećemo više čekati nikoga i ništa.

Čemu ste bliži, saradnji sa DSS i Dosta je bilo ili strankama bojkot opozicije?

Nekoj vrsti ujedinjenja patriota i Patriotskom bloku svakako da, ali smo spremni i za samostalni izlazak na izbore.

BONUS VIDEO: Boško Obradović o tome da li će biti predsednički kandidat

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare