Dačić i Marinković Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Ministarstvo privrede je posle smene Radeta Baste iz ruku Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme otišlo Socijalističkoj partiji Srbije i to bez mnogo pompe. Kako saznaje Nova.rs, sam Marković je bio u igri za ministra, ali je ipak doneo odluku da ovo mesto prepusti koalicionom partneru.

Novi ministar privrede dolazi iz SPS. Reč je o Slobodanu Cvetkoviću, predsedniku novosadskog odbora SPS i direktoru Novosadskog sajma.

Foto:SNS Novi Sad

Na njegovoj Instagram stranici piše i da je predsednik odborničke grupe SPS u novosadskom parlamentu i član Izvršnog i Glavnog odbora te stranke. Sudeći po njegovoj imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, on je i član Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama.

Interesantno je, međutim, to što je prethodni ministar Rade Basta bio kadar Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Pame. Stoga je bilo očekivano da iz ove stranke bude izabran i novi ministar. To se nije desilo.

Kako saznaje Nova.rs Marković je sam odustao od ovog resora i tražio da SPS predloži kandidata.

Foto:A.K./ATAImages

Prethodno je i sam bio u opticaju za ministra.

Kako saznajemo, bilo je razgovora u koaliciji da Dragan Marković Palma bude novi ministar privrede. Nekoliko dana je razmišljao o ovoj ponudi, ali je na posletku, tvrdi naš izvor, prelomio da to mesto prepusti stranci Ivice Dačića.

Sama smena prethodnog ministra Radeta Baste prošla je vrlo burno.

Odluka o njegovoj smeni došla je nakon što je javno tražio uvođenje sankcija Rusiji, zatim podržao proteste “Srbija proti nasilja”, te od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražio i da uhapsi nasilnike koji su napadali učesnike protesta.

Rade Basta Foto: TANJUG/ Ministarstvo privrede/ Ðorde Krstic

Sednica Vlade Srbije na kojoj je preijerka Ana Brnabić predložila Bastinu smenu, završila se demonstrativnim odlaskom ministra za nedovoljno razvijena područja Novice Tončeva. To se desilo nakon što je doneta odluka da do izbora novog ministra ovu funkciju obavlja aktuleni ministar finansija Siniša Mali. Tončev se pobunio zbog toga, jer je ovo mesto prilikom formiranja Vlade pripalo koaliciji SPS-JS.

Istovremeno, zaposleni u Bastinom kabinetu su bukvalno isterani iz kancelarija. Radnici privatnog obezbeđenja ušli su u ministarstvo i naložili zaposlenima da pokupe samo svoje lične stvari i napuste prostorije. Odmah su zamenjene i brave na vratima.

BONUS VIDEO: Rade Basta solo igrač Srbije 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare