Usame Zukorlić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stranka pravde i pomirenja (SPP) podržaće liste "Za jedinstvo Roma Srbije" i "Za napredak Aškalija" na predstojećim izborima za izbor nacionalnih saveta tih manjinskih zajednica, najavio je danas lider SPP Usame Zukorlić.

On je na konferenciji za novinare poručio da je SPP „multietnička stranka“ koja na izborima, kako je rekao, dobija ogromnu podršku, i Roma i Aškalija i drugih nacionalnih zajednica.

„To nas je preusmerilo da mi na izborima za nacionalne savete nacionalnih zajednica ne izlazimo samo na koloni bošnjačke nacionalne zajednice, već i drugih“, naveo je Zukorlić.

Kazao je da će se SPP na predstojećim izborima založiti da te dve liste imaju što veći broj glasova da bi se politika SPP-a, koja je, kako je kazao, politika za interese nacionalnih zajednica, mogli sprovoditi i kroz te nacionalne savete.

Nosilac liste „Za jedinstvo Roma Srbije“ Ibro Idić pozvao je pripadnike te manjine da se upišu u poseban birački spisak kako bi na predstojećim izborima mogli da ostvare svoja prava.

Predsednik Centra za edukaciju i afirmaciju Aškalija Muhamed Behrami, koji predvodi listu „Za napredak Aškanlija“ je ocenio da im je neophodan nacionalni savet koji će raditi na promociji obrazovanja, kuluture, informisanja i jezika te manjine.

„Radili smo u nacionalnom savetu pune četiri godine i jako nam je bitno da nacionalni savet funkcioniše sa ljudima kojima je stalo do njihove zajednice“, dodao je Behrami.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće održani 13. novembra.

Nacionalni savet Roma broji 35, a Aškalija 15 članova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar