Vjosa Osmani
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić izjavila je da je spot koji je predsednica Kosova Vjosa Osmani objavila na Tviteru "još jedan od neuspelih pokušaja" da se prisvoji srpsko kulturno nasleđe.

Vanušić je u pisanoj izjavi navela da je u protekle 22 godine na prostoru Kosova uništeno i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od 5.000 nadgrobnih spomenika, a uništeno je ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Ona je podsetila da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije na Kosovu, manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti.

„Da se situacija nije promenila potvrđuje i prošlogodišnja, jednoglasna odluka Кomiteta za svetsku baštinu Uneska da se srpska kulturna dobra, srednjovekovni spomenci na KiM, zadrže na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti“, rekla je Vanušić.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na svom Tviter nalogu postavila video „Kosovo u jednom minutu“, u kome su prikazane znamenitosti snimljene dronom, među kojima su i srpski manastiri.

BONUS VIDEO – Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u Savetu Evrope: Jednostrane odluke ne podržavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar