Foto:TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Na sastanku koji je u Briselu održan 16. jula sprecijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je sedeo pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je prekršen protokol, navodi Gazeta eksperes.

U čelu stola je sedeo visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj, a prekoputa Vučića i Lajčaka je bio kosovski premijer Avdulah Hoti.

Portparolka EU Nabilja Masaralji istakla je da je raspored sedenja isti kao i na svim prethodnim sastancima, ali je ovog puta došlo do pomeranja u skladu sa preporukama za prevenciju širenja koronavirusa, kako bi se osiguralo bezbedno okruženje za sastanke.

„Stolice su na istom mestu i rasporedu kao i na svim prethodnim sastancima dijaloga, ali je došlo do prilagođavanja samo zbog ograničenja kao posledica koronavirusa, kako bi se osiguralo bezbedno okruženje za sastanak“, rekla je Masaralji.

Profesor protokola Tomor Avdija, sa druge strane, ocenio je da je način na koji je sedeo Lajčak kršenje protokola.

On je ukazao da prema protokolu Lajčak treba da sedi pored Borelja, sa desne strane, ali ne da bude na onom delu koji je predviđen za srpsku delegaciju.

„To je pogrešan raspored, uz laku prednost za drugu stranu. To je nepravilnost i vrsta kršenja pravila. Strane koje posreduju ne sede na strani onog ko je strana za stolom“, objasnio je Avdilja.

Prema njegovim rečima, da se ne bi stvarala prednost ni za jednu ni za drugu stranu, sto treba da bude okrugao.

Ne želeći da se upusti u političku interpretaciju, Avdija je istakao da bi Borelj trebalo da bude veoma oprezan u organizaciji tog sastanka nudeći jednak pristup obema stranama.

„Kada posrednik ima dve strane, mora biti oprezan, da ima jednaka pravila za obe strane. Ovo je kršenje postupaka i protokola“, naglasio je Avdilja.

Kako je naveo, pandemija nije izgovor za takav način organizovanja sastanka, jer je bilo moguće postaviti drugi sto koji bi stvorio dovoljno prostora za sve strane.

Politički analitičar i istraživač medija Abit Hodža rekao je da treba poslati protestnu notu Evropskoj uniji zbog nejednakog tretiranja strana u pregovorima.

„Specijalni predstavnik sedi na Vučićevoj strani, a Borelj sedi na čelu stola. Hoti gotovo da je sedeo kao na nekom intervjuu za posao, na suprotnoj strani stola“ rekao je Hodža.

Mišljenja je da bi tako nešto trebalo da bude neprihvatljivo za kosovskog premijera.

Što se tiče sastanka u Briselu, činjenicu da je šef kosovske vlade razgovarao na srpskom mnogo je komentarisana, navodi Gazeta ekspres.

Savetnik kosovskog premijera Visar Beriša odgovorio je na ove glasine da Hoti nije išao u Brisel zbog spektakla, već radi normalizovanja odnosa.

„Utrkivanje za spektakl, ne hvala. Sastanak u Briselu bio je predstavljanje snažnih principa od strane normalnog premijera“, poručio je Beriša, prenosi Kosovo onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar